Den tekniska revolutionen är här – men vars är arbetarrörelsen?

Det är med glädje jag tagit emot mycket glädjerop från min senaste krönika i Västerbottens Folkblad ”Den tekniska utvecklingen är oundviklig”. Och trots att jag sitter med magsjuka barn så är det ju inget annat att göra än att jubla när man noterar att IKEA säljer solceller – vilket på sikt kommer trycka ned priserna rejält och öka tillgängligheten på en tidigare sällan skådad skala. Jag är fortfarande en amatör på det här med aktier – men har i takt med det ökade intresset för teknikens möjligheter även skaffat mig en liten (men noga avvägd) aktieportfölj där man noga ser hur branscher som förnybar energi, matproduktion, rymdforskning etc utvecklas. Bland annat noterar jag fortsatt stark position för havsenergi även om börsen de senaste dagarna rasat.

Senaste dagarna har vi ju också sett hur oljemarknaden, i mångt och mycket styrd av en och samma reaktionära familj, också håller världens ekonomi kidnappad. Självklart är det givet att seriösa investerare, politiska aktivister och forskningen här har ett gemensamt intresse att så fort som möjligt göra oss oberoende av oljepriset.

Vi har inte tid att genomföra en omställning om vi ska stanna och lyssna på feodalherrar från 1800-talet. Lika lite som vi inte har råd med politiker och nationalekonomer som inte begriper att använda den rekordlåga statsskulden till att investera i grön reindustralisering, moderna bostäder och infrastruktur

En fråga som jag fick av en vän, Per, som jag ofta diskuterar böcker med har senaste timmen dock upptagit mina funderingar.

Vars är arbetarrörelsen i allt det här?

Bolag som HSB, Riksbyggen, Coop, Folkets Hus, fackföreningarnas fastigheter och hyresgästföreningen har ekonomiska resurser, bolagskunnande och investeringsmöjligheter att erbjuda sina kunder subventioner för solceller, batterier och laddningsstationer. I många fall skulle de rent utav tjäna på det genom att pumpa ut energi i nätet igen. De behöver inte, men skulle kunna, bilda ett energibolag. Men framförallt skulle de redan idag kunna teckna upp ordentliga medlemsförmåner i förnybar energi. ”Gå med i facket – få billigare energi”.

Historiskt har arbetarrörelsen varit snabba, smarta och bra på att bygga upp egna alternativ i samhället som samlar resurser, löser folks vardagsproblem och agerar som infrastruktur i politiken. Men idag är det tyst.

Detta är en fråga vi bör kunna väcka opinion om.
.
Revolutionen är här. Men vars är arbetarrörelsen?

En kommentar

  1. Petter

    Vi är i en ny tid nu, arbetarrörelsen har dött och kommer så att förbli.Fackligt aktiva har blivit individualister och skor sig först själva . Arbetare i gammal bemärkelse finns inte på arbetsplatserna längre . Och företagen har insett att för att producera bra prylar behövs de anställda. Sen finns en klick kvar som är svårplacerade ,och som inte passar in på företagen . Bryskt, men sån är sanningen. De flesta ”arbetare” idag har hus, eller lägenhet ofta åker de på långsemester några gånger per år och roar sig med skotrar ,sommarhus mm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.