Håll gulaschbaronerna kort


Det går fort nu och det är för mig ingen idé att komma med någon längre analys kring det aktuella läget. Jag uppmanar folk att kolla med myndigheterna vad som gäller när det rör Covid-19s spridning och dess samhälleliga effekter.

Lika sant som det är att människor nu hjälper varandra och de svagaste grupperna är dock att tjuven skapar tillfället. Ett fåtal ockrare, dock skoningslösa, har börjat dyka upp.

Framförallt online. Blocket, Tradera och andra sidor har dock föredömligt förhindrat i stor grad de värsta effekterna av dessa moderna gulaschbaroner som i dessa tider driver upp priser, hamstrar för försäljning och på alla sätt försöker utnyttja krisen till sin egen vinning. Den senaste informationen jag nåtts av rörande ett sådant beteende är den före detta Sveridemorkatiska toppolitikern William Hahne som säljer (icke-fungerande) andningsskydd för 249kr/st. En oerhörd profitmarginal över normalpriset där hela paket går på hundringen mindre i vanliga fall. Målgruppen är såklart lättlurade rädda, desperata, människor. Vi kan också se hur andra banditer, ockrare och samhällsparasiter försöker utnyttja situationen. Men det rör sig inte bara om enskilda individers hunger för profit på människors oro. Värsta fallet rör de bolag (som dessutom vården har upphandlat avtal med) som nu höjer priset på vårdmaterial eftersom vi sedan 2014 avskaffat krisberedskapen och avreglerat marknaden.Då passar de på att höja priserna. Tillfället gör tjuven. Det finns en namn för dessa ”entrepenörer” – Gulaschbaroner

Alla vi som i dessa dagar står på solidaritetens sida för de svagaste och sjukaste måste vara resoluta i vår behandling av dylika fenomen.
De ska inte få en krona. Vi skall informera andra om deras verksamheter. Mun till mun måste vi varna varandra över de som tar tillfället i akt för att gynna sig själva på andras misär. Om möjligt bör det undersökas hur dessa individer och bolag skall lagföras eller bojkotter genomföras.

Tradera och Blocket förtjänar stor eloge för att i ett tidigt skede förhindrat dylik handel. Precis som matvarubutiker nu också ser till så att privatpersoner inte köper på sig för mycket av varor.

All heder skall också gå till privatpersoner och företag som istället låter sina lager gå till sjukvården i den mån de kan göra det. Här bör nämnas bland annat en Beijerbutik i Västerås. Såna exempel skall vi lyfta fram och tala gott om. Ett annat exempel är t.ex. cykelbutiken öst på stan som ger vårdpersonal 10% rabatt under krisen.

Civilsamhället har lika stort ansvar som staten i att upprätthålla våra grundläggande värderingar om solidaritet, jämlikhet och rättvisa.Det betyder också att du som läser har en plikt i att göra ditt för dina grannar, närområde och arbetskompisar.

Att kriser och utmaningar skapar stora samhällsförändringar, alldeles för stora för att täckas i en sådan här blogg, är dock en verklighet. Just nu bör alla politiska krafter koncentrera sig på hur vi ska bygga upp ett starkt samhälle igen. Det har avslöjats, med all tydlighet, att besluten rörande vårdmaterial och krisberedskap måste ses över tillsammans med finansieringen för hela offentliga sektorn. Men det är en helt annan diskussion.

Bilden föreställer när Holmsunds arbetare gick ut i demonstrationer när slaktare Nyqvist vägrade sälja kött till den hungriga befolkningen 1917. På bilden ockuperar de hans hus, varav de också senare rekviderar matförråden (till ordinarie priser). Det blev också startskottet för arbetarrörelsen i Holmsund och startskottet för Holmsunds Socialdemokratiska Förening. Inget utrymme åt gulaschbaroner!

Det spelar ingen roll om det rör sig om mat (som 1917) under svälttider eller skyddsmasker (2020) under vårdkris.

Samhället bästa skall gå före den enskildes plånbok!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.