Tips till den som sitter hemma

Här kommer några tips till de som sitter hemma och vill förkovra sig i intressanta perspektiv på omvärlden. För de som läst min blogg i flera år så har ju dessa tips återkommit, och vi har vid ett tillfälle också haft en studiecirkel (om kommundelsnämnder) vilket man idag skulle kunna kompletera med bland annat diskussioner om hur det adapterats i andra format i bland annat Rojava, men dit kommer vi så småningom.

Första tipset jag vill ge är att boken ”Vete, Vapen och Virus” som sedan slutet av 90-talet varit klassikern för att sätta saker som en pandemi i en större kontext också finns som en tv-serie på sitt engelska originalspråk från National Geographic. Det är ett bra komplement då boken i svensk översättning är mycket svår att få tag på idag, även om vida omvittnad att vara en klassiker. Guns, Germs and Steel kan du se på genom att bara klicka här.

Andra tipset jag vill komma med har också debatterats en hel del sedan boken kom ut. Fyra Framtider, Visioner om en postapokalyptisk värld av Peter Frase har startat diskussioner över hela politiska skalan i den takt som boken spridits. I korthet handlar det om att vi har egentligen fyra framtider att ta ställning till efter axlarna nöd – överflöd (ekologi) och hierarki – demokrati (samhällsorganisering). Boken tar avstamp i de fem aktuella kriserna (nu sex) som vår generation ställs inför och ställer inte våra tekniska möjligheter emot t.ex. en ekologisk kris men öppnar upp för en förståelse över vikten att förstå hur beslut vi tar idag formar framtiden.  För den som inte orkar läsa hela boken, vilket jag verkligen rekommenderar då den är brännhet i debatten, så deltar författaren i ett antal föreläsningar online, varav det med Verso Books är det mest innehållsrika. Den föreläsningen hittar du här.

Inom tematiken som berör hur vi ska organisera vårt samhälle framgent så finns ytterligare två föreläsningar ni kan titta på där hemma i soffan. Paul Masons föreläsning på Google är ett av dessa tillfällen där man inte riskerar att tråkas ut precis. Nu är det väl så att jag inte håller med honom i allt han säger,särskilt avseende saker som medborgarlön, men hans kunskaper rörande hur arbetet förändras genom digitaliseringen är vida erkänt (annars skulle han knappast bli  inbjuden till Google). Något humoristiskt måste man konstatera att det är på ställen som i hjärtat av multinationella tech-giganter som Google som Karl Marx verkar diskuteras idag, långt ifrån långhåriga hippies eller överlevande vänstergrupper från 70-talet.

Slutligen så måste man ju slänga in en punkare i kompotten. Aaron Bastani har väckt internationell upptståndelse, inte minst genom namnet, med boken ”Fully automated luxury communism” (Sv: Helautomatisk lyxkommunism”) – ett namn vilket i bokvärlden nog får anses vara ett smart PR trick då boken sålt slut i omgångar. Det är i särklass den mest positiva och framåtlutande av tipsen ovan, vilket även kritiker till hans idéer belyser, och namnet till trots så är Aaron Bastani i grund och botten en socialdemokrat som i kapitel efter kapitel lyfter fram olika former av den tekniska utvecklingen som förr eller senare, eller med politiska beslut, kommer förändra världen för alltid i en positiv riktning.

För den som vill få en saftig dos optimism in i systemet så är hans bok verkligen ett rekommendera och debatten kring bokens slutsatser debatteras för fullt där ute särskilt inom kretsar som intresserar sig för teknik och teknisk utveckling (återigen sitter de här vänstergrupperna från 70-talet åsidosatta fullständigt). Jag är inte den enda som när boken kom ut på svenska helt enkelt låg uppe hela natten och läste den pärm till pärm för att i veckor gå runt och fundera på mänsklighetens möjligheter till en bättre värld – något jag också senare skrev om. Bastani är dessutom en väldigt sympatisk och lättsam person med många föreläsningar online. En kort introduktion finns här.

Där har ni några saker ni kan titta på så får vi prata om det när vi ses! Ha det!

2 kommentarer

    • holmsundarn (inläggsförfattare)

      Tack jag har ett mycket bra liv, med två små barn, arbete, fritid i skog och mark och ett stort både bok- och filmbibliotek. Jag hinner också med en hel del föreläsningar, bio och annat.

      Receptet är enkelt: Skrota TV och annan skit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.