Protesterna i Hong Kong går in i nästa fas – tyst hemma i svedala

Knappt rapporterat om i media så fortsatte järnridån i öst att stärka sitt grepp i dag då kinesiska myndigheter godkände en ny ”säkerhetslag” och samtidigt passade på att avisera att de ska bygga ”nya säkerhetsstationer” i Hong Kong.

I månader har Hong Kong präglats av ett socialt uppror mot kinesiska diktaturen och inskränkningar i yttrandefriheten och individuella friheterna i syfte att behålla den demokratiska ordningen i den gamla brittiska kolonin. Striderna har böljat fram och tillbaka.

Protesterna har varit folkliga och breda och i synnerhet har den fria fackföreningsrörelsen lett kampen för demokratin, precis som i kampen mot öststatskommunismen under kalla kriget. Rörelsen stöds av internationella arbetarrörelsen bland annat antog LO ett uttalande på kongressen nyligen för en framträdande ledares befrielse. Likheterna med striderna i östtyskland, ungern, polen och baltikum är mycket starka således. Hong Kongborna möter dock ännu mer raffinerad övervakning än vad t.ex. östtyskarna gjorde.Spelplanen känns igen: fackförening mot diktatur.

Och precis som förr så hyllar en mer världsfrånvänd del av svensk vänster ”socialismen med kinesisk karaktär”. Den varianten är som precis som föregående upplagor som går med automatvapen, batonger, pansarvagnar och tortyrmetoder mot den fria fackföreningsrörelsen och folkets organisationer. Det är alltid fascinerande när kommunister skyddar en råbarkad kapitalistisk diktatur med grova nationalistiska drag.

Svensk höger har å andra sidan inte sagt ett dyft. Att världens starkaste kapitalistiska nation också sammanfaller med att vara styrt av världens starkaste kommunistparti har gjort dem impontenta i frågan. Profit före människovärde tycks råda. Allt tal om att ”kämpa för demokratin” är billigt jämfört med investeringsmöjligheterna. Och inte minst lockar en kontrollerad fackföreningsrörelse där röda armén mer än gärna ser till att hålla ordning på löntagarna med en och annan massaker när det behövs.

Hong Kong har idag kommit ett steg närmare att hamna under kinesisk kontroll. Demokratiska oppositionen kommer antagligen gå underjord och precis som fria arbetarrörelsen i fastlandskina operera illegalt och långsiktigt subversivt mot diktaturen. Under striderna har 10 000-tals Hong Kong bor registrerats av säkerhetspolisen och de kinesiska myndigheterna. Den nya lagen ger dem rätt att agera på den informationen. Med största sannolikhet kommer det ske massgripanden likt som skett mot arbetare i kinesiska skatteparadisen (No tax zones) och gruvstäder. Situationer  där det mer än en gång slutat blodigt.

Imorgon kommer demokratirörelsen marschera igen. Men frågan är om inte den här striden nu kommit in i sin nästa fas där man måste lämna gatorna för att agera på arbetsplatserna istället. De kinesiska kommunistpartiets kommissarier försöker med all kraft krossa fria fackföreningarnas kärna sedan flera år tillbaka. Men på arbetsplatserna finns dock mer utrymme för rörelsen att existera då kommissarierna är djupt avskydda som spioner och svartfötter. Hong Kongs fackföreningar har under striden vuxit explositionsartat på ett sätt som historiskt ej liknar något annat.

En sak är dock säker och det är att dessa regimer förr eller senare faller i kraft av att de som håller uppe landets ekonomi helt enkelt slutar försörja dem.

Följ gärna t.ex. Chinese Labour Bulletin för senaste nytt även från fastlandskina om de fria fackföreningarna och sociala rörelserna. Bland annat går en hyresstrejk genom Kina idag i protest mot att betala hyror under pandemin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.