Stilguide för ditt digitala möte

(detta är en satirinlaga med allvarsam botten)

Det verkar turbulent i lokala V av många olika anledningar. Folk hoppar hit och dit, det är partiskatter som vägras betalas, folk ”hoppar av” men ändå inte och lite allt möjligt.  Värsta skandalen av dem alla är väl den ohyggliga bonad som unge Herr Sköld visat upp på zoommöten vilket fått till följd att det råder en erigerad konflikt med vänstervänstern hurvida fallosar får visas i zoommöten i litterär form. Tack och lov, för alla inblandade, så är det inte i fysisk form som denna fallosdiskussion sker på vk bloggen. Jag begriper dessutom att en viss personlig stil i dessa tider kan vara störande för andra, och ja ett arbetsmiljöproblem, och därför är jag seriös i att vilja öka professionaliteten när det gäller ljud och ljus på möten likväl som eventuell inredning. Det är också mitt jobb (se längst ned).

Jag har dock noterat att V för första gången på länge skapat ett fackligt utskott mitt i oredan. Hur de ställer sig i zoomdebaclet är dock ytterst oklart. Jag hoppas de som jag snarare haft veckor bakom sig där man tänkt på annat.

Här följer en korrekt stilguide i hur man arrangerar sina zoommöten på bästa sätt så den unga socialistiska rörelsen kan uppvisa lite stil i frågan.

(autentisk bild från ett zommöte)


1) Hel och ren. Ett möte är ett möte. Detta uppbärs självklart med en frisyr autentisk till en modernistisk era som är praktiskt i således friluftslivet som på möten. Det är också respekt till motparten att du orkat dra på dig kalsongerna och kammat dig. Internethedonism gör sig bäst som memes..

2) Rummet. Har du inte designat ditt rum, som i det här fallet med art deco, så minskar seriositeten. Toaletter, kök och tvättstugor undanbedes! Kom ihåg att du skall vara i centrum (eller till höger eller vänster i bild om du har saker att visa upp)

3) Personlig stil. Det observanta noterar en naken kvinnokropp. Den framförs dock medelst inramning och i form av konstverk. Inte en bonad inköpt från Jula för 149:-. I hyllan återfinns också skandalös erotisk litteratur (enligt vissa i tyckonomin) men böcker är böcker och således helt okej.

4) Symbolerna. Snusdosa (ok, jag har ett sjukt missbruk sedan 13 års åldern), Mötesklubba, Myra, Norrländska flaggan, Wigforss samlade biografier. You dont fuck around här.

5) Uppsynen. Ät gärna en citron eller två före ett möte. Då ser man ut som mig på möten (här dock något slutkörd efter en intensiv period senaste tiden i fackföreningsrörelsen som ni kanske noterat)

6) Belysning: Jag är sämst på detta och har skärpt mig sedan en kamrat som är filmlärare skällde ut mig kring detta. Anledningen är att jag gillar de här nya mysiga industriella lamporna. Det duger inte online. Nu är det åtgärdat så att det ser ut som en landstingslokal och jag blir halvblind på köpet så fort jag har ett digitalt möte. Men snyggt blir det.

7) Ljudet. Här är jag djupt seriös. Finns inget jobbigare än dåliga mickar på zoommöten. Yeti har bra och billiga för några hundra. Har ni ett projekt på gång som är intressant kan ni få min snowball. Micken gör att jag kan luta mig tillbaka och prata avslappnat. Köp gärna ett puffskydd. Gamla sockor fungerar men ser för taskigt ut.

8) Kameran. Har du en HP? Grattis du har sämst kamera. Den fungerar inte alls. En bra kamera går på 600-700 kr och höjer kvaliteten för dig och dina möteskamrater. Poängen här är att du ska sitta avslappnat hemma på mötet och inte sitta hukande framför skärmen. En bra kamera gör att du kan luta dig tillbaka och dina kamrater inte får gamnacke.

9) Uppkopplingen. WIfi? Glöm det. Koppla upp dig direkt med Ethernet istället. Vad du än gör ska du inte springa runt på mötet med ett wifi och typ..städa källaren..samtidigt.

10) Stativ. Fungerar bra om du vill stå hemma. Koppla upp kameran mot stativen och ha en dator stående på t.ex. en byrå  så du kan dela med dig av intressanta dokument när ni kommer dit. Bra för längre möten på 6-8 timmar då du kan gå runt lite naturligt på mötet. Netonnet har bra kamerastativ som också fungerar för digitalkameror men även moderna webcams. Extra plus om du har en whiteboard du kan jobba med. Det är precis som vilket möte som helst. Glöm inte ett glas vatten.

Bonus: Med väl valda program har du nu också en hemmastudio för ca 10 000 spänn (inkl kostnad för dator, kamera, mick, puffskydd etc). Det innebär att du inte bara kan blogga längre, utan göra som folk gör idag, och fundera på youtubekarriär eller mer avancerade tekniska projekt. Du har också kvalificerat dig för att börja med poddar. Här finns så många tips på olika program och annat så att jag lämnar frågan vidare till den enskildes intresse och förmåga att söka runt.

Efter detta inlägg förväntar jag mig att alla visar upp sina zoomselfies.

(Spoiler: jag jobbar till vardags som servicearbetare på universitetet, det innebär att jag jobbar med de här frågorna praktiskt varje dag om hur man gör sitt digitala möte så bra som möjligt. Jag tar allvarsamt på arbetsmiljöproblem och tekniskt strul, men även hemmamiljöer, och vill se vidare professionalitet till hur vi kan utveckla digitala möten som form. Men jag kan inte sluta skratta åt vad som diskuteras i umeåpolitiken ibland)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.