Ekonomisk radikalism i svensk mittenpolitik

Bilden nedan är från idag och är tagen från centerpartiets ungdomsförbunds facebook:
Bilden nedan föreställer samma kampanj för  ca 15 år (mitten av 00-talet) sedan, av den generation som idag utgör centerpartiets ledarskap: Martin Ådahls och Annie Lööfs närmsta man kommer från den klicken.

Centerpartiet och dess ungdomsförbund är att se som politiska radikaler inom den ekonomiska politiken. De är nyliberala revolutionärer och har svårt att ens förneka detta vid direkta frågor. Jag vill vara klar med att jag här inte riktar udden till småbrukare i typ Dikanäs utan mot den maktelit som styr Centerpartiet centralt. Det råder ingen skillnad för mig som socialdemokrat om det är en lallande Åkesson man har i båten eller som de senaste åren med Sabuni och Lööf. Den ekonomiska politiken är densamma. Det som skiljer dem åt är om de viftar med en prideflagga eller en svensk flagga och mumlar om volksgemeinschaft. Det är bara ytan, symbolpolitiken, identitetspolitiken som skiljer sig åt. Jag ser ingen som helst ”middle ground” med denna centerextermism och varken den svenska modellen, ordning och reda på svensk arbetsmarknad eller ytterst demokratin. Enda anledningen till varför folk i gemen inte ser dessa stolligheter är för att ytterkantsstolligheterna inom vänstern och SD är det som hamnar i blickfånget. Så varsågoda alla löntagare, beskåda centerpartiets ungdomsförbund!

Folk i gemen måste begripa att lika ideologiskt övertygande och rabiata är den allt mer desperata, vildsinta och radikala nyliberalism som samlar sig i politikens mittenfåra som resterande politiska avarter. För mig är avgrunden mellan dem och min position exakt lika djupt som mellan mig och identitetspolitikerna i SD eller för den delen sovjetkommunister eller när vänsterpolitiken bara blir mumbo jumbo istället för reel ekonomisk politik.

Ytterst visar det här på varför vi i fackföreningsörelsen är så förbannade just nu. Det sitter en fan i båten och tillåts angripa oss om och om igen, så inte i helvete tänker vi ro båten i land. Vi skrev inte jöken. Släng fanskapet överbord. För att vara krass.

Mer djupgående seriösa inlägg har jag skrivit om bland annat LO och PTKs nya positioner samt om krismedvetande på Folkbladet de senaste veckorna. Där kan ni läsa det.

2 kommentarer

 1. Bergis

  Varför vill du inte berätta om att ni Socialdemokrater sitter med centern och vill försämra lagen om arbetsrätt? Berätta för oss holmsundarn om varför det är så här. Du får gärna censurera min kommentar.

  • holmsundarn (inläggsförfattare)

   Hej Bergis.
   Det är såhär för att ett avtal ingåtts (s.k. jöken) att vi i facket är emot den politik som förs där är ingen hemlighet överhuvudtaget. Jag är aktiv i ett 6F förbund och vi har sagt NEJ hela vägen kring försämringarna i LAS. Där har jag också beslutande makt i förbundsstyrelsen något som definitivt definierar mig mer än mitt medlemskap i SAP.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.