Socialdemokraterna på väg till socialdemokratin

Något spektakulärt har diskuterats. Nämligen om Anders Lindberg blivit Sverigedemokrat. Anledningen är för att han på senaste tiden kritiserat socialdemokratiska partiet för att ha fört en nedskärningspolitik som drabbat vanligt folk.

Det man kan häpna över är väl 1) Att missnöje i landet idag per automatik alltså måste ha med SD att göra? 2) att det är snarare en ganska tydlig vänsterkritik som framförs (för er som minns en vänster som snarare bråkade om budgetar istället för att bli hängivna kulturkrigare)

Anledningen är väl ganska enkel.
Sedan föreningen Reformisterna bildades i sken av förra valet (förorganiseringen började hösten 2018) så har de lyckats ackumulera en formidabel storm. Först var det några droppar och nu är det en flodvåg. Rapporter, möten, studiecirklar går i en rekordhastighet (tack vare pandemin) samtidigt som föreningen i särklass blivit socialdemokratins största interna förening, som trots sin geografiska hemvist i Stockholm, utgörs av en majoritet medlemmar ute i landet med ett flertal nätverk och lokala studieklubbar och motionsskrivarklubbar. Det hela var såklart oerhört smart uppbyggt, genom att först bygga en kärna av aktivister från främst fackföreningar och tankesmedjor/akademiker (inte minst nationalekonomer) så rullldes föreningen ut i samma andetag som de första 1000 medlemmarna, många med mycket makt internt, rekryterats. Det var ingen liten förening utan makt eller inflytande som över en dag helt plötsligt stod i socialdemokratins kärna.

Att vidare, helt och hållet koncentrera sig på ekonomiska frågor och frågor som rör investeringar, välfärden och gröna investeringar har också gjort föreningen fokuserad och ”ren” från det som övrigt kladdas på ”vänsterbegreppet”. I en samtida miljö där folk ska bråka om allt möjligt än ekonomi har reformisterna hållit strategin klar. Numera är reformisternas företrädare, inom loppet av tre år, självklara inslag på Dagens Industri, tv soffor och också lyckats få till en och annan sändning på SVT. Ja numera sitter till och med kommunalråd och till och med Göran Persson själv och diskuterar med reformister om hur vi ska bygga upp landet efter Corona.

I bakgrunden har fackföreningarna, inte minst runt Katalys och 6F, långt före Reformisterna ens formades beredd marken inom sina led.

Nu när socialdemokratin närmar sig en kongress så kan man således bara notera.
Stockholms arbetarkommun har antagit reformisterna ekonomiska politik.
Göteborgs arbetarkommun har antagit reformisterna ekonomiska politik
Skånedistriktet var redan före reformisternas formella skapande inne på samma ekonomiska politik
Skaraborgs partidistrikt ställer sig bakom reformisternas ekonomiska politik

Och fler distriktsårsmöten och AK möten kommer att genomföras inför kongressen.
Allt pekar på att Socialdemokraterna kommer anta en mer aktiv finanspolitisk hållning som kan släppa landet från det finanspolitiska ramverk som är unikt snålt i hela världen. Det vill säga. Att folket kommer gå mer före storfinansen (med brasklappen att vi inte kan bli grekland eller italien som Magdalena Andersson hävdar i frustration, tack vare EU bestämmelser. OECD och IMF håller med Reformisterna här)

I sken av en sån stor omsvängning. Så kanske till och med ledarskribenter på Aftonbladet kan finna det nyttigt att börja påtala det uppenbara i att de senaste 40 åren inte varit bra för landets befolkning, landets välfärd och också det socialdemokratiska partiet.

Det blir en mycket spännande kongress.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.