En sammanfattning två månader efter valet

Det här har den nya regeringen lyckats med (än så länge) på två månader.

– Diskriminera Norrland gällande elpriserna. Idag har vi dyrare elpris än när diskussionen om elkompensation drog igång i höstas då södra sverige hade sina höga elpriser. Trots att vi har strukturellt lägre löner, längre vintrar och kallare klimat så får vi inte en spänn för att klara av utmaningarna i vinter. I verkligheten får förskolor i norrland inget stöd medans stora slottsägare i söder kammar hem hundratusentals kronor i retroaktivt stöd. Självklart vore det absurt om någon påpekade att det här med elmarknad är förlegat.

– Reseavdrag. Mest mil per bil sker i Stockholm av alla ställen. Det nya reseravdraget kommer framöver enbart gälla bilister vilket i huvudsak landar i stockholmarnas fickor även om vi, bilister, i norr kanske får ut någon spänn. På strukturnivå så kommer dock Stockholmarna få huvuddelen av bidraget (ja det heter bidrag, inte avdrag)

– Regeringen jävlas med marknaden. Den nya höger(!) regeringen har på rekordtid också börjat jävlas med diverse kapitalister som har stora investeringar i norr. Mest märkbart är vindkraftsindustrin som i huvudsak bygger i norr då allt överklagas (till och med vindkraft till havs!) i södra Sverige. Det påverkar jobben negativt. Oron bör vara stor hur regeringen gömda bakom politiska floskler eventuellt kommer påverka nyindustraliseringen i stort som i norr har ett värde idag kring 1500 miljarder kronor. Det här är ett strålande bevis på hur marknaden ställt om i frågan om den gröna omställningen, men inte politiken. Man höjer lite på ögonbrynet åt att det nog finns en hel del kapitalister som idag önskar tillbaka en socialdemokratisk regering. Den krävde åtminstone bara skatt och satt inte och jävlades med planer, investeringsstöd och strukturfonder.

– Floskler. I realiteten avgör EU kring 90% av lagarna i Sverige. De utspel som sker, framförallt om klimat, bör genomskådas för vad det är. Prat. Tar vi reduktionsplikten för drivmedel t.ex. så är det EU som sätter nivån, inte svenska parlamentet. Således kan eventuella löften nästan helt bortses ifrån. Den ”miniminivå” som man pratar om kan mycket väl vara mycket högre än idag när EU gjort färdigt sitt betänkande inför 2050. Klimatpolitiken avgör nämligen EU. Inte Kristersson.

– Bensin och diesel priset. Av mellan 5-10 kronor billigare bensin så blev det bara 40 öre. Redan före valet sa de mer kunniga att det är spel för gallerierna att gå ut och lova saker. Priset på drivmedel påverkas av kriget i Ukraina och en generellt mindre åtkomst av olja globalt. Inte av vem som styr i regeringen. En realistisk politik vore att försöka hantera ökningarna och kolla på alternativ och ytterligare elektrifiering samt billigare elbilar. Det realistiska är att under denna mandatperiod så kommer drivmedelspriserna ökat markant och elektrifieringen som alternativ avta (eftersom bolagens etableringar försenas)

– Före och efter valet. Det här börjar ju bli en parodi. Som Johan Persson sa ”Före valet säger man en sak”. Senaste kappvändningen rör Ebba Busch som nu helt plötsligt kan erkänna att kriget i Ukraina, visst, påverkar prisökningar i samhället. Från att stå och vifta med dammsugare och korvar i debatterna så kommer tipset nu att man ska använda ullunderställ i hemmet. Det kanske ändå inte var ”sossepriser” Ebba?

– Kärnkraften. Kärnkraftsmarknadens svar på regeringens fria fantasier får tala för sig själv. ”Nej nej nej nej”. Någon ny kärnkraft är inte realistisk före 2030-talet. Jag är för kärnkraft. Men de flesta, förutom våra styrande, verkar förstå att man inte kan bygga ny kärnkraft på 100 dagar. Det går inte ens på ett eller två år. Inte ens om de skulle subventionera kärnkraften kraftigare än den övre medelklassen.

– Det blev inte kostnadsskydd heller för den delen.

Resultatet än så länge för den nya högerregeringen i en tid av extrem inflation över hela brädet, dyrare räntor och åtminstone sju pågående samhällskriser pekar på att det är en sällsynt inkompetent regering som nu med största sannolikhet kommer få hantera en ökad arbetslöshet. Det känns otroligt tryggt att en regering som kastar ut pengar kors och tvärs, samtidigt som Riksbanken höjer räntorna, ska lämnas att hantera den mest komplexa samhällssituationen sedan sent 1800-tal. Men oroa er inte. Nästa år när lönerna ska förhandlas kan vi nog räkna med att det inte är krig, politisk inkompetens, internationell handel eller giriga företag som skapat inflationen. Ty ansvaret vilar på oss löntagare som nu krävt HELA FYRA OCH ETT HALV PROCENT för att möta prisökningarna. Givetvis bär vi inflationsansvaret, vem trodde något annat!!

Man kan ju i alla fall trösta sig som västerbottning med att ”folkets företrädare” i Sverigedemokraterna är konsekventa i alla fall. Den nya riksdagsledamoten för Västerbotten, Pontus Andersson, har nämligen börjat skicka in motioner (som de gör vid den här tiden på året). Vi i norr kan glädjas över det brinnande intresset för Norrland och våra levnadsvillkor. Nu jävlar ska höjdarna få se! Det är ju bara att läsa rubriken ”Ett paket för Skåne – en utbyggd skånsk infrastruktur för framtiden”.

Vi vilar i trygga händer kamrater!

(delar av denna text ska läsas med djup spydig ton)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.