Recension: ”Holmsund och Obbola förr i tiden” – Ytterligare en pusselbit är lagd!

I år köpte jag mig Tomas Silfvers nya bok ”Holmsund och Obbola förr i tiden” som julklapp åt mig själv. Jag och Tomas har under åren haft en hel del kontakt. Bland annat i mitt egna nedtecknande om den radikala arbetarrörelsen i skärgården som jag skrev om i Obbolakrönikan 2021 (den köps av Obbola Hembygdsförening). Tomas har nämligen till skillnad från många av oss andra som närmat oss den lokala historien varit placerad för oss på ett ovärderligt ställe, Kungliga Biblioteket i Stockholm.

 

Den här boken är resultatet av åratal av efterforskningar i KB:s enorma arkiv där Tomas suttit och slitit med efterforskningarna, lite nu och då korresponderades med oss utanför. Resultatet är ett imponerande person, och till viss del, händelseregister på över 300 sidor. Även om jag såklart, med mina perspektiv, saknar en och annan från arbetarrörelsen så lyckas Tomas med bedriften att göra ett brett grepp över Holmsunds och Obbolas historia där vi får följa över 50 personers levnadsöden och bidrag till samhället mellan 1900 – 1974. Till min stora glädje så introducerar också Tomas även för erfarna läsare nya karaktärer och öden vilket ytterligare vidgar vyerna över våra samhällens 1900-tal.

När jag kommit ungefär hälften av boken så kan jag konstatera att ytterligare en pusselbit har blivit lagd om skärgårdens historia. Även om man är helt ny till ämnet eller ser detta som en nödvändig och välskriven komplettering så fyller boken en roll och är läsbar, med god disposition och gör sin rätt med de övriga standardverken om vår lokala historia. Min förhoppning blir såklart att Tomas gör ytterligare en upplaga då jag tolkar det som att den som släpptes nu i fredags och lördags redan har sålt slut. Jag hoppas t.ex. att Obbola Hembygdsförening hunnit köpa ett och annat exemplar för vidareförsäljning. Jag vet också att Tord och Tomas diskuterar exemplar till sågverksmuseumet. I den mån boken kommer säljas online så bör man vara snabb på att beställa sitt exemplar!

Kontakt med Tomas Silfver, det kanske finns några exemplar kvar, görs på [email protected]

Några slutord som sträcker sig utöver boken kan väl vara på sin plats. Få ställen har blivit så omskrivna som Obbola och Holmsund. Delvis har vi haft en livlig social historia samt en stark arbetarrörelse. Delvis har vi funnits nära Umeå Universitet och dess folklivsforskare. Vidare har vi i modern tid både en enormt starkt Hembygdsförening i Obbola samt flera brinnande karaktärer (om än ej förening) i Holmsund. Läslistan kan således göras längre än på många andra ställen och från 1960-talet och framåt har Holmsund och Obbola producerat böcker, forskarrapporter, essäer och andra artiklar av intresse.

Det är få förunnande att ha fått sin historia så livligt nedskrivet. Vi har också på orterna flera stycken föreningar som idag är över 100 år gamla, inte minst de socialdemokratiska partiföreningarna och trädgårdssällskapet. En komplett läslista gör sig dock ingen nytta här. De har nämnts förut flera av dessa böcker. Vidare finns det också film online från bland annat Öppna Holmsund som rotat i arkiven. För att citera någon smart ”Vad historia betyder? Ingenting…. och allt”

Den uppmärksamme kan också notera att undertecknad nu 2023 tar över ordförandeskapet i Västerbackens Sågverksmusuem. Min ambition blir att delvis ordna några interna göromål, men kanske framförallt, att mer aktivt göra muséet kändare för skolor, politiska partier, fackföreningar och allmänheten samt stärka samverkan lokalt med andra föreningar. Det är en guldgruva som gör vår historia levande genom utställningar, föremål, fanor och våra fantastiska trämodeller över gamla Holmsund och Obbola. Där finns också stora delar av den historiska litteraturen att läsa på plats. Jag skulle drista mig till att kalla det unikt i att presentera det norrländska arbetarsamhället under 1900-talet.

Slutligen vill jag påminna om att Föreningen Nätet i Obbola, som hanterar bland annat Folkets Hus, fortsatt söker personer intresserade att sitta i styrelsen 2023-2024. Några starka kandidater är redan aktuella men det finns platser kvar både att nominera sig själv eller någon annan till styrelsen, eller till att skriva upp sig som en mer aktiv medlem och stå till styrelsens förfogande. Det är bara att maila mig på [email protected]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.