När tonåringar inte gör som politiker vill..

Det har varit ett ganska turbulent år i det annars så fridfulla Obbola. Anledningen är nämligen att det förekommit en hel del vandalism och frågar man runt bland föräldrarna så riktar sig blicken mot snubbar i högstadieåldern. Det är väl i sig ingenting ovanligt. Sådant sker. Det som däremot kan kännas frustrerande är det rent politiska till varför det finns fler förutsättningar för det hela än nödvändigt.

Det är nämligen så att ungdomsgården i Obbola är öppen för ungdomar upp till 17 års ålder. Sedan blir det stopp och ungdomarna driver således runt tills de antingen börjar i gymnasiet, flyttar eller helt enkelt kommer upp i åldern för att skaffa sig fler intressen. Åldern 17-19 år bedöms generellt vara år där man befinner sig mellan olika världar. Tyvärr är det också åren som mycket ofta definierar vars man tar vägen.

Umeå Kommuns nuvarande strategi för att nå ungdomar i glappet är att ungdomarna ska åka in till Umeå och hänga på antingen Hamnmagasinet eller uppe på Ersboda.

Man kan tycka att det är lite väl optimistiskt av kommunen att ungdomar ska röra sig flera mil för att hänga. Särskilt då dessa platser också stimulerar till vissa former av umgänge som kanske inte passar alla. Ungdomskulturer formas självklart av de orter där de uppträder. Det är den här konstiga ”Umeåcentralismen” som spökar här igen. Varför skulle folk lockas bara för att man har något i centrum?!

Förr om åren var det, som jag förstår det, öppet även för ungdomar i åldern 17-18 att hitta på saker mer lokalt ute i kommundelsnämnderna på våra ungdomsgårdar, Alcatraz och Ropstugan. Sedan några år tillbaka får jag till mig så är det helt enkelt inte tillåtet längre. Jag kan såklart inte alla turer runt det. Jag får utgå ifrån att vad jag hör är sant.

Klart, en viss procent, av ungdomarna därför bara mer drar runt. Det är i den alienationen som ett och annat också händer. Man kan också säga att fler ungdomar än troligt annars är uttråkade idag än förut. De känner sig exkluderade från Umeå Kommuns centrala satsningar och de kommer inte in lokalt för att hitta på något. Banden till någon lokal ungdomsverksamhet är helt enkelt kapad. En lösning på problemet vore såklart att ute i kommundelarna så skulle man kunna arrangera riktade arrangemang från ungdomsgårdarna. Men det får man alltså nu inte.  Det vore enkelt rent politiskt, ett nämndsbeslut, kanske till och med Kommunfullmäktige. Men det kräver intresse för kommundelarna och politisk samsyn, samt ekonomi. Som det är idag bär t.ex. cykelföreningen kostnaderna när de får sina vindskydd nedbrända.

Jag vet att ABF tillsammans med Föreningen Nätet nu kollar på olika sätt att ”täppa till” denna lucka med t.ex. utomhusbio, bilträffar osv men det hela skulle såklart vara betydligt mycket enklare om politiken kunde fatta ett beslut där ungdomar upp till 20 år i kommundelarna fick ta del av organiserad ungdomsverksamhet. Då finns mer medel att tillgå. Det tillsammans med livaktigt föreningsliv, inom bland annat Obbola IK, skulle tillsammans göra mycket för den lokala tryggheten och lugnet. Eller helt enkelt: Desto mer sätt man kan fånga upp ungdomar på. Desto bättre.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.