Sökes: Någon som kan skriva ”Femtio år har gått: Holmsund/Obbola 1974 – 2024”

Hej!

2024 är det femtio år sedan Holmsunds Köping lades ned vilket inledde en 40 år lång period som kommundelsnämnd mellan åren 1974-2014. Det var landets främsta försök för en djupare demokratisering av samhället. Ingen annanstans i landet åtnjöt man sådan autonomi från centralorten som i Obbola och Holmsund. Med lyckat resultat. I Torsten W Nilssons arkiv så framgår det en aktiv, intresserad och hoppfull befolkning av mitten av 80-talet för att sedan under 90- och 00-talet tyna bort i takt med att KDNs ursprungliga idéer verkat glömts bort. Detta jubileum sammanfaller med faktumet att någon modern nedteckning av ortens historia ej har genomförts. Samtliga skildringar av samhället stannar vid 1974 då Holmsund/Obbola upptas i Umeå Kommun. Denna ännu ej nedtecknade period som kommundelsnämnd är dock samhällets mest dramatiska år sedan industrialiseringen och etableringen av en hamn i Djupvik.

Några exempel på vad som hänt mellan 1974-2014 är sågverksindustrins och mattfabrikens avveckling, bygget av obbolabron/avveckling av färjan, kamratvallens öde, sågverksmuseumets tillkomst, föreningslivets styrka i samhället, utbyggnaden av hamnen, utbyggnaden av SCA i Obbola, S-föreningarnas 100 års jubileum, bygget av storsjöskolan, bygget av olasjöhallen, branden som totalförstörde gymnastikhallen, kiosker/banker/småaffärerna som försvunnit, Obbola folkets hus verksamheter, sagostigen i Holmsund med mera. Det finns mycket historia, berättelser här som borde berättas. Nedtecknas. Diskuteras. Jag har garanterat missat exempel från 74-14 här som också borde få komma till kännedom.

Fördelen är att de flesta av de mest tongivande gestalterna 1974 – 2024 fortfarande lever och kan bidra till en rik historieskildring över perioden för en bra 50 års skrift.

Jag personligen har inte tiden och resurserna för en sådan nedteckning av ortens historia. Jag har nätverk, idéer och har återkommande de senaste åren diskuterat frågan om behovet av en sådan skildring men som ideelt aktiv, fackligt aktiv trebarnsfar är det helt omöjligt att hantera något som jag bedömer som en uppgift för någon som har tid, energi och antagligen betalt för en sådan uppgift. Jag har försökt sparka igång intresse för denna nedteckning. Bland annat med korrespondens med folkrörelsearkivet och akademiker. Dock utan respons ännu. Jag hoppas någon som läser detta känner till en person som lämpar sig för uppgiften. Det kan till exempel vara någon av de som skrivit äldre historia, en student eller varför inte en grupp människor som har tid och energi för projektet.

Då någon utvärdering aldrig gjordes över kommundelensnämnden så blir såklart en skrift om allt detta också en chans för de som var med på den tiden att få sitt sagt om beslut som togs, samhällsutvecklingen och relationerna med Umeå centrum. En och annan kan säkert också sätta det i perspektiv till gamla kommunmodellen.

Det är ett brådskande ärende på så sätt att många av representanterna och personligheterna nu är gamla. Det är också brådskande i och med det kommande 50 års kalaset. Utifrån några fastlagda perspektiv; politikens, arbetarrörelsens, frikyrkornas och idrottsrörelsens samt lokala näringslivets perspektiv så bedömer jag idén ändå ha hög bärkraft för kommande generationers intresse i hur samhället har utvecklats.

Jag hoppas någon där ute intresserar sig för idén.

Korrespondens med mig kan såklart ändå göras. Jag kanske kan vidarebefordra namn och idéer om det skulle behövas. Jag har en idé (om tid finns) att bland annat intervjua några i min närmaste omgivning om 90-talet. Om det bildas en grupp människor så deltar jag gärna i den mån jag kan och bidrar till en helhet. Det är dock inte undertecknad som ska göra jobbet. Här lämpar sig en seriös historiker. Men att det är viktigt tror jag nog ganska många håller med om. 50 år har gått under Umeås ledning. Det är dags för en utvärdering över hur vårt samhälle utvecklats dessa år.

Tipsa gärna om idén!

Mvh
Stellan Elebro
(nås på [email protected])

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.