Vandalism i Holmsund – igen

För ett tag sedan vandaliserades Holmsunds kyrka med bland annat s.k. ”satanistiska” budskap och antisemitiska-budskap.

Igår upptäcktes att skoterföreningens stuga var vandaliserad i ett liknande mönster. Den här gången med fokus på tredje riket och nazism.

Dåden är snarlika och uppenbart gjorda för att ”provocera”. Helt uppenbart är i alla fall att historiekunskaperna om hur svastiskan ser ut verkar helt saknas. Det påminner mer om hur nazister på 90-talet på fyllan ”dekorerade” väggarna.

Vad ungdomarna dessutom verkar helt glömma är att ingen blir provocerad av ”konsten” (som pågått sedan typ 60-talet som ”provokativt” – det finns massa gammalt hakkorsklotter kvar från 90-talet kvar i samhället som ingen orkat bry sig att ta bort, för att inte tala om hur gamla skolbänkar ser ut) däremot blir en hel del folk förbannade på att först kyrkan, som gör en hel del för bygden, blir vandaliserad. Sedan vandaliseras en av de mer livaktiga föreningarnas stuga. En förening som bland annat gör en hel del för ungdomar.

Det här är ju inget kommunen eller någon annan får betala för, utan antagligen kompisar till föräldrarna till gärningsmännen som får betala ur egen ficka genom föreningskassan. Grannar helt enkelt. Vanligt folk. När vi kollar på slutsumman av beteendet är allt helt i onödan. Meningslös vandalism ut i fingerspetsarna.

Jämförelsevis med de som ”målar” på riktigt (och anklagas titt och tätt från politikens håll som vandaler) så är det här något fundamentalt annorlunda, någonting genomjävligt helt enkelt. Graffare, klottrare, och den kulturen som pryder t.ex. gångtunneln med slagord från August Strindberg eller dekorerar tågen – eller för den delen som fått okej att måla nere på Sandviks och tunneln vid berget – är på en helt annan intellektuell nivå. Oavsett om vad vi anser om tilltaget så är det i alla fall kultur. Det här är, bara, löjeväckande. Och dyrt.

Man tänker ju att i en tid när t.ex. knarkgängen i Umeå avslöjas om och om igen använda Holmsund som en form av trafikplats och att vi generellt går in i hårdare tider så borde folk ha bättre för sig än att dra på sig grannskapets ilska men så verkar det inte vara. Förr eller senare tar turen slut för de unga ”konstnärerna” och då kommer de åka dit så det smäller om det – precis som vanligt. Allt för att provocera vadå, Holmsund och Obbolas skoterfantaster? Vill ni provocera era farsor finns det nog smartare sätt. Typ heja på MoDo eller Skellefteå.

Och vill ni provocera vuxenvärlden, eller ”pk sverige” eller någonting så gör åtminstone något som gör så att folk greppar efter pacemakern och yrar om samhällets förfall. Typ limma fast er i vägen eller något.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.