Ny bok om Allan Mann, fantastiskt kul


Nästa vecka publiceras boken om Allan Mann, den första biografin om Sveriges kanske mest dekorerade officer, trots att denne aldrig fullföljde svensk värnplikt. Det är en märklig och intressant historia om en person som än idag hyllas i svenska officersled och inte minst i Norge där Allan var både agent/kurir samt medlem i det s.k. Lingekompaniet av brittiska kommandosoldater.

Allan kom från Töreboda och började sin karriär som aktiv i SSU och arbetade som dörrvakt på Folkets Hus när han inte jobbade som elektriker. Det var när han gick på ett föredrag för att åka ned till Spanien som frivillig som Allan träffade Conny Andersson som istället bad Allan att åka till det finska vinterkriget för att göra en insats där istället. De åkte till Finland av allt att döma tillsammans.

Därefter påbörjade Allans resa som på många sätt har präglat hela det svenska försvaret. Väl tillbaka efter insatserna i Finland och Norge och för SOE i Storbrittanien så fick svenska försvarsmakten helt enkelt ta denna ”odugling” (som sverige bedömt honom som när han ändå bemödade sig mönstra, som aktiv kommandosoldat i england) och ge honom kaptensgrad för att inte helt tappa ansiktet i att Allan stod i norsk uniform, med bland  annat franska hedersmedaljen, och instruerade stora delar av den svenska officerskåren år ut och år in på karlberg. Allan fick också sitta i fängelse, tills britterna bröt in, efter att svenska staten under kriget arresterad honom för sin norgeverksamhet. Allan förblev i själ och hjärta dock en arbetargrabb från lilla Töreboda. En klassisk line i många intervjuer om varför denne kastat sig in i fem års intensiva strider var ”Man står väl inte bara med händerna i fickan när granngården brinner?”

Efter kriget så träffades Conny och Allan på varandra I Oslo. ”Det blev lite mer än Spanien”. Jotack det kan man säga. Skillnaden är dock att Allan Mann blev en av Sveriges mest mytomspunna militärer och en legend i försvarsmakten, Conny förblev till några år sedan på sin höjd omnämnd på en halv A4 trots dennes mycket likartade militära karriär. Conny gick dock till arbetarrörelsen på heltid där han med tiden blev bortglömd, trots även han, med norska medaljer på bröstet. Båda karaktärerna var ytterst hemlighetsfulla, varav såklart denna bok uppskattas för att äntligen sätta på pränt vad så många i landet kan omvittna om Allan.  Undertecknad, som på fritiden samlat in allt material om Conny som redovisas ovan, vet också att en film planeras om just dennes liv då filmarna använt sig av material jag hittat som grund för vidare efterforskningar. Förhoppningsvis kommer även detta material snart ut till allmän beskådan.

Thomas Tynander har gjort ett jättejobb med stöd av andra svenska militära forskare (Gyllenhaal, Andersson m.f.l.) och det kommer bli en fröjd att läsa den här boken när den kommer nästa vecka. Helt i klass med Anderssons norge-triologi, Gyllenhalls nedteckningar om händelserna här i Norrland och andra böcker som nu börjat komma ut efter 70 år när sekretessen släppts (t.e.x. boken om Malcom Munthe).

Förboka på bokus

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.