Teknologisk krigsföring mot krisen

När den gamla punkaren och hackern Anders Ygeman dyker upp i flödet för att lansera ett ”hackaton” mot krisen så sker det inte ett vakuum. Sedan min förra text om Revolutionen som 3D printers går igenom så har hela världen mer och mer koncentrerat sig på att finna tekniska lösningar som kan förstärka vårdens och äldrevårdens möjligheter – människor mobiliseras, alla från permitterade ingenjörer och utvecklare till privatpersoner med 3D printers och hyfsad digital kompetens.

När så svenska regeringen, likt EU kommissionen eller för den delen t.ex. finska regeringen, lanserar ett tredagars hackaton för att finna lösningar så är det inte ett dugg förvånande. I brist på en ekonomisk politik som tagit hänsyn till saker som naturkatastrofer, pandemier och andra kriser så tvingar regeringarna nu fram en teknologisk revolution.

Människors kreativitet, DIY-känsla och förmåga att bygga snabba, flexibla lösningar blir därför den första logistisktrossen för att hantera krisen. Det finns inga skyddsnät, inga lager, ingen krisberedskap. Det finns bara vår egen förmåga till motstånd och solidaritet till vår gemensamma sjukvård.

Oavsett om detta är ett civilsamhälle som står upp för sina grannar eller hackers så är det en form av folkmobilisering som träder i kraft. Det är rörelser som annars tenderar att hamna i konflikt med marknadens krav på egendom (copyright) och normer (man ska betalt för sina tjänster) – där allmänningen/open source är central –  och finner därför både starkt moraliskt och idealistiskt stöd bland befolkningen. Vi har en djupt rotad folktradition i landet av allt från kopiera kasetter till filmer och dataspel som i generationer byggt upp landets digitala kompetens som nu räknas till världens främsta. Vi har allemansrätten. Över hela landet finner vi praktiker som frångår marknadens krav, från gratis campingar till FTP servers. Vi är ett land av smygsocialister allihopa. Nu är det denna piratsvensk som ska bli stödtrupp till vården.

Det är lätt att bli hänförd över möjligheterna, och även om det oundvikligen är så att detta är spelplaner som nästa kamp mellan marknad och människa kommer stå, så är den samlade internationella solidaritetsrörlesen inte bara en defensiv rörelse, i dess praktik pekas också en möjlig framtid ut även om det knappast kommer bli så enkelt som de mest varmblodade idealisterna vill framställa det. Centralt i det hela står såklart egendomen, som för tillfället, är upplöst.

Hack The Crisis, vars tävling tar slut i skrivande stund om drygt nio timmar, är därför sett till politisk historia något som bara kan liknas med t.ex. försvarslånen/försvarsobligationerna – också det en direkt vädjan till civilbefolkningen. Samtidigt fortsätter de teknologiska nätverken byggas dag för dag i allt från strukturer som Action Against Corona till lokala hackersspaces. Det är onekligen spännande att se vad tävlingen kommer leda till – själv har jag sneglat mot kooperativa digitala tjänsterna som något som säkert folk funderat på kring det här med matutkörning (och är en direkt försvarsmekanism mot de kommersiella digitala plattformarna, ökända för sina dåliga villkor och löner). Men inom teknologin idag är ju inget omöjligt. Som vi alla sett de senaste dagarna. Det handlar om allt från 3D printing, till smittspåring, matutkörning, digitala mötesplattformar med mera.

Vi ska vara väldigt glada över att bo i ett land och i en tid där vi har den möjligheten. Har du tekniska kunskaperna uppmanar jag dig såklart att delta i den teknologiska folkmobiliseringen. Efteråt får vi diskutera hur vi bygger system som inte ska behöva lita på folks idealism.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.