Sverige och EU bör stödja PKKs fredsinitiativ

I slutet av mars lanserade den av Turkiet fängslade PKK-ledaren Abdulla Öcalan ett fredsinitiativ; ett eldupphör, ett tillbakadragande av PKK-gerillan och en önskan att den turkiska regeringen ska vara beredd att lösa den kurdiska frågan i Turkiet på ett fredligt sätt och genom dialog.

För att stödja denna fredsvilja och följa upp deklarationen åkte tidigare språkröret Per Gahrton och jag i torsdags (2 maj 2013) till ledningen för PKK-gerillan i bergen i Kurdistan. Samma dag publicerade vi en artikel om detta i Dagens Nyheters debattsida. Du som vill läsa den artikeln kan klicka här:
http://www.dn.se/debatt/lage-for-sverige-att-medla-mellan-turkar-och-kurder

I går tisdag (7 maj 2013) skrev Per Garhrton och jag ytterligare en artikel i Dagens Nyheters debattsida; denna gång redogjorde vi för de samtal som vi hade med PKK-gerillans ledning. Samtidigt presenterade vi några av de ideer och förslag vi hade. Om du vill läsa den artiklen klicka här:
http://www.dn.se/debatt/sverige-och-eu-borde-skicka-delegation-till-pkk

uploads/2874/files/DSC00062.JPG

 

 

 

 

 

En kommentar

  1. Ahmad Ghadimi

    Det en historisk process som har påbörjat. Den demokrtiska omvärlden har en plikt att stötta processen, det gör Miljöpatiet och Jabar Amin och Per Ghartonan genom attt ta initiativet att åka till PKK -ledarna och höra och se verkligheten. Kvinnor har en stor och avgörande roll inom PKK , BDP och överhuvudtaget inom det kurdiska beferierörelsen. Jag hoppas att Sveriges regering agerar positivt och använder all kraft för att den här processen lyckas och leder till en fredlig lösning av kurdfrågan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.