Glädjande besked: Norrbotniabanan ska byggas


De borgerliga partierna (M, L (FP), C och KD) satt i 8 år (2006-2014) vid makten. De gav inte besked om byggandet av en enda meter av Norrbotniabanan. Inte en enda meter. Så för Norrbotniabanan var alliansåren förlorade år.

Nu har Miljöpartiet och Socialdemokraterna regeringsmakten. Den röd-gröna regeringen har redan lämnat besked om att första etappen av Norrbotniabanan ska byggas. Och igår kom Trafikverket med sitt förslag. I sitt nationella plan för transportsystemet 2018-2029 föreslår verket byggstart för den första sträckan av banan som blir Umeå-Skellefteå. Det känns härligt.

Under våren kommer regeringen att ta ställning till Trafikverkets nationella plan. Utgå ifrån att den röd-gröna regeringen kommer att fastslå att Norrbotniabanan ska byggas.

Vi i Miljöpartiet i Västerbotten och på riksplanet har länge kämpat för att Norrbotniabanan måste byggas. Det är glädjande att se att vårt mångåriga arbete gav ett positivt resultat.

För byggande av Norrbotniabanan är viktigt av flera skäl. Den bidrar till mindre utsläpp och därmed bättre klimat. Den kommer att bidra till snabbare och bekvämare förbindelser i Väster- och Norrbotten. Och den kommer att bidra till våra regioners utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.