VF bör inte låta en reporter insinuera eller förvränga sanningen

VF bör inte låta en reporter insinuera eller förvränga sanningen

Just nu är vi i riksdagen mitt inne i en period av motionsskrivande; alla motioner måste lämnas in inom kort. Så tidigare idag satt jag på mitt arbetsrum i riksdagen och höll på med mina motioner.

Plötsligt ringer telefonen. Jag svarar. På andra sidan luren är det en reporter från VF som heter John Bakke. Han berättar för mig att en partivän till mig kommer att ställa upp som motkandidat till mig i riksdagsvalet nästa år, och frågar mig vad jag tycker om detta. Jag svarade hövligt: ”Jag kommenterar inte partiinterna frågor”. Reportern fortsatte att ställa fråga fast på ett annat sätt. Jag svarade honom att jag just har svarat honom. Därmed trodde jag att samtalet över och jag återgick därför till mitt arbete. Ingen värdering ska läggas in i mitt svar mer än att jag för tillfället inte vill kommentera partiinterna frågor tills jag får veta mer. Detta mitt svar borde ses som helt oskyldigt svar.

Någon timme senare, rättare sagt 14.00 ringer en vän till mig och frågar varför jag slänger luren på en reporter. Jag häpnade över påståendet. Jag förstod inte ens vad han menade. Så började min vän förklara för mig att underrubriken i VF nu är att jag har slängt luren på en reporter. Jag berättade för min vän att det inte är sant. Därefter gick jag in på VFs hemsida och kunde med egna ögon läsa bland annat att jag ska ha ”slängt på luren på örat” på reportern. Jag blev mycket förvånad över påhittet. Dessutom blev jag ledsen över att en reporter kan hitta på sådant. Dessutom skapar en sådan osann och osmaklig underrubrik negativa vibbar hos läsaren.

Så jag lyfte upp luren och ringde för en stund sedan till nyhetschefen på VF. Jag berättade för nyhetschefen om intervjun med mig, och om den missvisande underrubriken. Jag bad nyhetschefen att lyssna på det inspelade samtalet mellan reportern och mig. En stund senare noterar jag på hemsidan att tidningen har mjukat upp påståendet om att jag ska ha slängt på luren; även om det fortfarande inte riktigt rätt.

Denna form av journalistik är under all kritik. VF är en värdefull tidning för läsarna i vårt län. Dessutom är VF viktig opinionsbildande arena. Själv har jag skrivit i VF i närmare 30 år. Jag tycker att det är mycket synd om tidningen låter reportrar att smyga in lögner eller subjektiva grundlösa upplevelser i sina texter när de intervjuar folk. Än mindre ska tidningen acceptera vinklade artiklar.

Det är på sin plats om reportern John Bakke och VF bad om ursäkt för övertrampet.

PS! Det är inte första gången som denne reporter gör sig skyldig till övertramp. Jag har just fått veta av bekanta att de även tidigare noterat hans starkt vinklade artiklar, och påpekat detta skriftligen för honom och för hans överordnade på VF bland annat i början av april.

 

En kommentar

  1. Erik Isberg

    Folkbladet varken förvränger eller insinuerar något. En partikamrat till Jabar Amin går ut och deklarerar att hon ska utmana honom inför riksdagsvalet? Vi ringer förstås upp Jabar Amin och ställer den högst relevanta frågan: Vad tycker han om det? Svaret blir mycket kort och budskapet är inga kommentarer. Därefter lägger han på luren utan sedvanliga hälsningsfraser. För mig är det att lägga på luren i örat. Efter att Jabar Amin hört av sig och hävdat att han uppfattat avslutningen av samtalet på ett annat sätt ändrar vi formuleringen. Men fakta kvarstår, Jabar Amin ville inte prata med oss om detta och det visade han med med två korta svar för att sedan lägga på luren. Det var det vi ville berätta.
    /Erik Isberg, nyhetschef

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.