Äntligen en världsledande klimatlag

Äntligen är klimatlagen på plats

 

Med siffrorna 254 röster för och 41 röster emot beslutade riksdagen idag om att inrätta en klimatlag som ska börja gälla från och med 1 januari 2018. Alla politiska partiet utom Jimmy Åkessons intoleranta parti ställde sig bakom regeringens förslag. För oss i Miljöpartiet som har kämpat för att få till en sådan lag är den en härlig stund. Redan 2012 motionerade vi om detta, och 2014 hade vi klimatlag som ett vallöfte i vårt valmanifest.

I och med denna klimatlag har vi nu i Sverige världens mest ambitiösa klimatlag. En klimatlag som skapar ordning och reda i klimatpolitiken och ger långsiktiga förutsättningar för näringsliv och samhälle.

Klimatlagen anger att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Vidare innebär målen att utsläppen från inrikes transporter – utom inrikes flyg som ingår i EUs utsläppshandelssystem – ska minska med minst 70 procent senast år 2030 jämfört med 2010. Med mera.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.