Kent Larsen, Lycksele

Seniorer –rösta rätt.

Det är valår ,varje röst har betydelse , även en seniors. Vi pensionärer är många ,runt 2,2 miljoner i vårt land , många har det bra , mycket bra ,men många har det mindre bra , enbart  i Västerbotten och Södra Lappland bor fler än 60- tusen fattigpensionärer. Vem kunde tro det ? Vi har fått nån hundralapp i höjning då och då. Jag tänker på Lars-Lewi Laestadius som skrev ”Huru valparna äter smulor som falla från sina  Herres  bord” Men visst kändes det skönt med nån mer hundring i plånboken ,men säj den glädje som varar beständigt. I nästa stund blir bensinskatten rejält höjd ,Efter ett par resor från glesbygd till stans matvaruaffär har staten tagit tillbaka hundralappen. Det pratas om kollektivtrafik och snabbtåg , var nånstans ,inte i vår glesbygd i alla fall. nä tro inte det ,sånt är bara för storstadsfolket.

Det blev alldeles fel vid förra valet , vi röstade fel och vi var för tysta , vi gamlingar. Vi är många ,vi äger en fjärdedel av alla röster ,runt 25 % , men i Sveriges riksdag sitter bara 2,5 % pensionärer .Invandrare är representerade med 12 % , intresset från partierna var visst större för den gruppen än för landets gamla. Men nu går vi till val igen och jag säger ,nej jag ropar :Sätt kryss för +65 kandidater.  Jag ber dig inte rösta på ett visst  parti ,men jag vill du skall rösta på äldre kandidater. En gammal människa har lång yrkeserfarenhet , har omfattande livserfarenhet ,har lärt sig  mycket av sina misstag ! Han/Hon Kan ,Vill ,Vågar säga ifrån om bl.a. orättvisor i samhällets politik.

Månatligen presenterar TV olika undersökningar om politik, om sympatier och partiledares popularitet m.m. Ett antal tusen medborgare får tycka till , man frågar folk i åldrarna 18 till79 år ,men sedan då ? Vad är det för fel på den som fyllt 80 år ,genomsnittsåldern ligger vid 82,5 år.Jag blev arg och  gjorde anmälan om diskriminering till DO. Novus har visst tagit till sig kritiken ,vi får väl se……

Nu slutar jag för denna gång  det är redan för många ord…….

 

 

 

 

4 kommentarer

  1. Lars-Gunnar Åström

    Jag funderar på oss alla som inte har facebook hur vi ska kunna ta del av de olika personernas budskap. De har förvisso utfrågningar via TV men jag saknar det gamla hederliga kampanjandet med annonser och slagord som man satte upp lite här och där. Jag och mina döva pensionärsvänner får inte samma information som hörande då mycket kommer via hörsägen. Vi brukar bjuda in de lokala partierna men tyvärr brukar några utebli och jag gissar att de inte respekterar oss som väljare. Vid förra valet funderade jag varför det var så anonymt och tyst. Sedan förstod jag att de Facebokade. Fel tycker jag för då går de över huvudet på som inte har eller vill ha Facebook. Vi har ju rätt till full information hur som helst. Vid förra valet var det för mig lite av hasard vilka jag skulle rösta på. Man röstar och så får man uppleva hur man inte lever upp till sina uttalanden eller löften, men det blir ju så när man inte har egen majoritet. Som jag minns var det inte heller samma utskick som förr. Inga valsedlar fick vi som brukade ligga i ett kuvert med lite information.

  2. Lars-Gunnar Åström

    Jag funderar på oss alla som inte har Facebook hur vi ska kunna ta del av de olika personernas budskap. De har förvisso utfrågningar via TV men jag saknar det gamla hederliga kampanjandet med annonser och slagord som man satte upp lite här och där. Jag och mina döva pensionärsvänner får inte samma information som hörande då mycket kommer via hörsägen. Vi brukar bjuda in de lokala partierna men tyvärr brukar några utebli och jag gissar att de inte respekterar oss som väljare. Vid förra valet funderade jag varför det var så anonymt och tyst. Sedan förstod jag att de Facebookade. Fel tycker jag för då går de över huvudet på som inte har eller vill ha Facebook. Vi har ju rätt till full information hur som helst. Vid förra valet var det för mig lite av hasard vilket jag skulle rösta på. Man röstar och så får man uppleva hur man inte lever upp till sina uttalanden eller löften, men det blir ju så när man inte har egen majoritet. Som jag minns var det inte heller samma utskick som förr. Inga valsedlar fick vi som brukade ligga i ett kuvert med lite information.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.