Kent Larsen, Lycksele

Vi är rika…..

Av , , Bli först att kommentera 7

Jo,vi är rika på en fantastisk natur. Lapplands  natur är fantastisk,Ett Landskap med kultur och traditioner vida känd.Varje år besöks Lappland av hundratusentals gäster.Turismen är vår största näring och betyder jobb , jobb och åter jobb .Om vi förstör våra förutsättningar ,om vi förstör vår natur förlorar landskapet sin lockelse och turismnäringen blir den stora förloraren.

Vindkraft i all ära , men på rätt plats och det är inte Lappland om vi vill ha kvar vår fina natur.Visst skall vi ha ren energi , men alternativet är solkraft.Solcellsanläggningar är på inget sätt ,långtifrån så störande som vindkraftens enorma  vindkraftverk som syns på miltals avstånd

Jag är rädd  vindkraftbyggarnas  stora intresse grundar sig mer på kapitalvinster än intresse för ren energi . En mängd vindkraft ger en mängd nya jobb ,säger man ,tro inte det .Vattenkraften skulle en mängd jobb ,jo nog blev det jobb när man byggde , men sedan ? Allt är fjärrstyrd , du kanske undrar vad jag vill åstadkomma med dessa rader , JAG VILL BARA ATT MAN  FUNDERAR  ÖVER KONSEKVENSERNA  OM  ETT MYLLER AV VINDKRAFTVERK RESES I  VÅRT NATURRIKA VACKRA LANDSKAP…… VEM VILL SE EN TRASIG NATUR ?

T

 

 

 

 

Höghus blir låghus..

Av , , Bli först att kommentera 1

Efter många år av utredningar och planer för kvarteret Köpmannen  är en ansökan om bygglov på väg till Myndighetsnämnden ,( byggnadsnämnden  heter numera så )

Men nu har man tänkt om ,höghuset  som en kopia av ett storstadshus i Göteborg är nu ett minne blott.Nu skall man följa kultur och tradition med ett hus endast tre våningar högt med  lägenheter anpassade i storlek  för seniorer och med hyror anpassade för pensionärers plånbok . Strålande ! Hit kan pensionärer från glesbygdsbyar söka sig ,slippa dyra resor till tätorten när man skall handla ,besöka vårdcentralen eller göra ett besök på Dollar.Jag tycker det är jättebra att seniorer får möjlighet njuta av centralortens service och närhet till det mesta.Det kan väl tänkas nån blir irriterad som inte få möjlighet att bo tio våningar upp och se ned på torget med samiska spåtrumman eller det rika folklivet mitt i stan.

Jag skall med glädje vara med och tillstyrka ett bygglov med ovanstående innebörd.Det blir bra för seniorer med normal plånbok ,det blir bra för omsorg av vår kultur ,det blir bra för turismen ,att kunna visa upp  staden i Lappland  med sin egen kultur och inte visa upp det turisterna redan har därhemma ,nu väntar vi bara på första spadtaget.

April ,april din ……  ……dig kan man lura ……  ……..   ….

 

 

 

 

 

Far och flyg…….

Av , , Bli först att kommentera 14

Jag sitter vid en stor väg utanför Bombay,den har flera filar åt varje håll,trafiken är enorm,jag ser många små gula trehjuliga taxifordon  s.k. ”Tuck-Tuck”,jag börjar räkna under en ,jo under bara en minut,det blev 63 passerande  , hur många skulle det inte bli under en timme ? Jag har sett trafiken i Malaysia,Israel,Palestina,Filipinerna,Jordan,Tyskland,England Frankrike och många många andra länder….när jag återvänder hem till Lappmarken känns det skönt , det  är ju ren paradiset ,långt mellan bilarna .nästan aldrig en bilkö ,inte ens vid macken……

Jag åker en kväll från mitt Lyxsele  till Åsele ,en sträcka på runt 10 mil ,mötande bilar är få ,jag kan faktiskt räkna dom på en hand,,,,,,,vad skönt med tillgång till bilen ,hur skulle jag annars kunna leva här ,jag har dryga milen till affären och stadens centrum , dit måste jag om jag vill  få handla limpan,smöret och mjölken m.m. Tänk om jag kunde ta bussen ,vilken buss ?  .Man måste nog bo i Stockholm för den servicen,där finns det bussar,T-bana och snart blir det snabbtåg till Göteborg och Malmö om än det kostar miljarder och inte ens är lönsamt ,och flyga till Stockholm det vågar man snart inte tänka på då är man ju en större syndare än den som spelat kort och tagit en sup  i kyrkan.Nu skall bensinpriset höjas igen,jag skall straffas för att jag inte vill bo i storstan med tillgång till bussar och el-cyklar .En fattigpensionär i glesbygden skall få betala dyrt med hundringen han just fått i höjd pension…Hupp! Vem kan hitta på en sådan dum politik,en sån hänsynslös ide´ som måste drabba den som bor i  busslös glesbygd ? Jag vad  är det nu hon heter, hon som likt en fanatiskt predikant pratar om väder och jordens undergång,om avgasar från transportsektorn,hon förberede. väl sina brandtal medan hon flyger för miljonbelopp och kämper för flygskatt åt alla ,Runda Sverige får inte vara runt och rättvist bara väldigt långt och orättvist. Jag tycker hon borde köpa en flygbiljett till  Indien eller Filipinerna eller nån annanstans i Asien,där finns ju trafiken ,fordonen utan avgasrening och mycket annat skit att ta itu med ,jag tänkte nästan skriva , köp en enkelbiljet men det vågar jag inte ,jag skulle väl få alla hennes kompisar på mig och man behöver ju inte ångra det man tänkt lika mycket som det man sagt….Nä,jag slutar här,tänkte hämta dagens post,jag har fyra kilometer till brevlådan…NÄR GÅR BUSSEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skämmes ta …….

Av , , Bli först att kommentera 21

Valet är över ,oenigheten har väl aldrig varit större mellan de s.k. blocken. Man avsätter chefen för att sedan be honom om hjälp medan man samtidigt sätter ordet demokrati i glömskans hörn  De vackra orden om ” allas lika värde ” blir ett tomt skal .Dagens politik på riksplan är på en nivå jag inte vill nämna. Ansvar ett tungt lerigt ord ,absolut , men vi röstade ju på politiker ville  ta ansvar och vad blev det ?och vad blir det ?

Hur gick det för oss pensionärer i valet ? Det blev katastrof , intresset för oss gamlingar lika med noll och ingenting , nu kanske du undrar hur jag kan säga  så .Läs följande så förstår du.

Vi  är ca.2,2 miljoner pensionärer ,vi äger ca 27 % av alla röster i väljarunderlaget.Vi fick 1,6% pensionärer in i riksdagen ,av 349 ledamöter är sex (6 ! ) pensionärer. Visst fanns det pensionärer på vallistorna ,men på valbar plats ? Vad tror du.?  Gamlingar har inget värde,gamlingar kan man diskriminera ,gamlingar kostar bara pengar ,gamlingar har inget mer att ge ,deras yrkeserfarenhet ,deras livserfarenhet , deras misstagserfarenshet  är bara att glömma.Det är mycket bättre med folk från andra länder som sitter i riksdagen (ca.12%)

Socialdemokraterna . Vänstern .Miljöpartiet och Centern har inga pensionärer med från årets val. Sverigedemokraterna har 2 ,Moderaterna har 2  Kristdemokraterna har en och Liberalerna har en , hela 6 pensionärer av 349 ,heja.   Centern vart tog bondförnuftet vägen ?

Vi pensionärer vi vill inte bara överleva , vi vill få leva. Fattigpensionärerna är över halvmiljonen, enbart i vårt län ,AC,mer än 60-tusen .Över halvmiljonen lever utanför det digitala nätet ,och kontanter skall man inte ha ,bara kort och ett gott minne.Vi förväntas dessutom alltid åka kollektivt ,säger dom som vill satsa miljarder på snabbtåg till Malmö men gör det ekonomiskt  svårt för folk i glesbygden att ha bil , fast man är helt beroende av den.Jag vill jättegärna få uppleva den dag då det går en buss från Björngrottan i Lycksele.

Vi pensionärer vi vill ha en trygg ekonomi , ett tryggt boende med möjlighet att flytta till ett äldrehem när vi inte längre  kan klara oss själva ,vi vill ha en trygg vård för gammallivets krämpor  när timglasets övre del börjar bli tomt. Men det är kanske för mycket begärt ?

 

 

Huvaligen -änteligen…

Av , , Bli först att kommentera 5

Mycket ,rent av alltför mycket prat under en intensiv period , alla vill övertyga om att de vet bäst hur man skall utveckla och komma till rätta med problemen , men gör dom det ? Valet är bara semifinal ,finalen blir när vi får se vem som får regera , det lär blir än värre med överläggningar , överord och  pajkastning. Jag vill se resultat , inte svikna löften och kallprat.Jag hoppas få se fler pensionärer i riksdagen ,pensionärer med erfarenhet ,  med omtanke om andra pensionärer , med stark vilja att göra det lättare för fattigpensionärer som  behöver  få möjlighet att leva ! och  inte bara överleva !  I den politiska debatten har jag saknat frågor som   angår människor med rörelsehinder. Dessa  är många ,många fler än vi vanligtvis tror ,många som behöver stöd och omsorg .Det finns gott om plats för politiska initiativ.

Det stora bjudkalaset…..

Av , , 1 kommentar 4

,Så här i valtider ,i  slutspurten  är det rena rama julafton ,det lovas miljoner hit och miljarder dit ,nu finns det  plötsligt hur mycket pengar som helst .Det var likadant vid förra valet ,men sen då ? ,inte blev det mycket bättre för alla oss fattigpensionärer ,nån hundring mer i månaden och som ytterligare tröst ökades bensinskatten , efter några få nödvändiga resor till tätorten för att handla mat så fick gycklarna tillbaka hundringen ,säj den glädje som varar .Vi som bor  långt i norr , har långt till landets huvudstad ,inte ska väl vi behöva fara dit ,vad har vi där att göra ,lite flygskatt kan ju hjälpa oss stanna hemma ,säger den  som älskar flyga för miljonbelopp på annans bekostnad , kanske går just dessa plan på  den rena fina subventionerade vindkraften . Vilket lyft för naturen just NU .! Elektriskt vingkraft  för statsråd ,det du.

Jag bor långt från stan , mitt eget val och jag trivs där jag bor ,nu väntar jag bara på bussen så jag kan ställa av min gräsliga dieselbil , den var ju så bra förr ,nu ska man  skämmas som  har en sådan hemsk naturförstörare . Jag har väntat länge på bussen .Jag är en gammal fattigpensionär snart på väg till  Sankte Per, vad skall ha  säga när jag står vid himmelens port ,Hörru Kent !! Vad gör du här som förorenat så mycket på jorden med din gamla bil,du skulle tagit miljardsnabbtåget eller vindkraftflyget. Snälla ,snälla ha förbarmande över mig  arma miljösyndare……..när kommer bussen ??.

Det är REA  i den gamla välkända klädaffären ,jodå jag hittar ett plagg och tänker betala , upp med kortet ,men det funkar inte ,jag prover igen,men ack nej det vill sig inte ,dom där bak i kön börjar nog fundera ,hans konto är nog tomt ,varför inte ,  han är ju en gammal fattigpensionär .Jag tänker ,  jämmerstaligen ,  om man ända  haft kontanter ,  men det skall vi lära oss vara utan säger bankerna och får medhåll av regeringen, har vi kontanter då tjänar ju bankerna  inte nog många miljarder varje kvartal…..nä,jag ger nästan upp ,jag åker till macken för att fylla på mina synder för att fara hem till  hunden ,  det är i alla fall en vän att lita  på , han är klok ,hade han stått på valsedeln hade jag röstat på honom……….

 

 

 

Pensionär – du är guld värd

Av , , 1 kommentar 6

Jojomensan,just nu är seniorer guld värd.Inte för  livserfarenhet,inte för  yrkeserfarenhet,inte för vad ett lång liv gett för lärdomar. inte för det man sett,hört,upplevt,eller vad man lärt sig genom misstag man gjort , nä,nä,tro inte det , inte för ett ögonblick att pensionärsvärdet ligger där.Om inte det värdefulla ligger där var ligger det då ??? Jo ,pensionärens röst på valdagen.Vi är mer än två miljoner pensionärer ,vi äger var fjärde röst ,röstmängden är guld värd för  alla politiker som slåss om den.

Pensionärerna sitter alltså på runt 25 % av alla röstberättigade,men vi har bara 2,6 % pensionärer i Sveriges riksdag när vi borde har många fler som kan föra vår talan.Men vi kan påverka genom att personkryssa kandidater 65+.

Vi vill ha en politik som ger pensionärer en trygg ekonomi ,ett tryggt boende och en trygg vård.Fattigpensionärerna är många och tycks bli allt fler , de kan räknas  i hundratusentals många  har svårt att klara livhanken .  VI VILL LEVA INTE BARA ÖVERLEVA !  skall det vara så svårt att förstå .Många i glesbygden behöver bilen , men den rullar inte utan bensin ,åk kollektivt  , ta bussen eller tåget ni förorenar luften och det får man beta för, skallrar politiker i Stockholm  ,långt från verkligheten, vilken buss,vilket tåg ? , jag bara undrar.Många bor ganska bra i glesbygden ,där finns det gott om tystnad ,rent vatten, frisk luft ,stora ytor att röra sig på ,och  hemtjäst och färdtjänst finns det ,tack för det men var finns boten för ensamheten när andra hälften gått ur tiden , var finns möjligheten till ett mera centralt boende till betalbar hyra ? Var finns seniorbostäder i tätorten ?

Det finns mycket att orda om ,och i sanningens namn är inte allting dåligt ,men brister finns,och det  måste man få påpeka. Men nu gäller det ,det är valår ,just nu är pensionärerna  värdefulla ,men efter den 9 september sjunker värdet  ,som vanligt , nu gäller det pensionärer ,lägg rösten där den gör nytta för oss som inte bara vill döstäda.

 

 

 

 

 

Seniorer –rösta rätt.

Av , , 4 kommentarer 8

Det är valår ,varje röst har betydelse , även en seniors. Vi pensionärer är många ,runt 2,2 miljoner i vårt land , många har det bra , mycket bra ,men många har det mindre bra , enbart  i Västerbotten och Södra Lappland bor fler än 60- tusen fattigpensionärer. Vem kunde tro det ? Vi har fått nån hundralapp i höjning då och då. Jag tänker på Lars-Lewi Laestadius som skrev ”Huru valparna äter smulor som falla från sina  Herres  bord” Men visst kändes det skönt med nån mer hundring i plånboken ,men säj den glädje som varar beständigt. I nästa stund blir bensinskatten rejält höjd ,Efter ett par resor från glesbygd till stans matvaruaffär har staten tagit tillbaka hundralappen. Det pratas om kollektivtrafik och snabbtåg , var nånstans ,inte i vår glesbygd i alla fall. nä tro inte det ,sånt är bara för storstadsfolket.

Det blev alldeles fel vid förra valet , vi röstade fel och vi var för tysta , vi gamlingar. Vi är många ,vi äger en fjärdedel av alla röster ,runt 25 % , men i Sveriges riksdag sitter bara 2,5 % pensionärer .Invandrare är representerade med 12 % , intresset från partierna var visst större för den gruppen än för landets gamla. Men nu går vi till val igen och jag säger ,nej jag ropar :Sätt kryss för +65 kandidater.  Jag ber dig inte rösta på ett visst  parti ,men jag vill du skall rösta på äldre kandidater. En gammal människa har lång yrkeserfarenhet , har omfattande livserfarenhet ,har lärt sig  mycket av sina misstag ! Han/Hon Kan ,Vill ,Vågar säga ifrån om bl.a. orättvisor i samhällets politik.

Månatligen presenterar TV olika undersökningar om politik, om sympatier och partiledares popularitet m.m. Ett antal tusen medborgare får tycka till , man frågar folk i åldrarna 18 till79 år ,men sedan då ? Vad är det för fel på den som fyllt 80 år ,genomsnittsåldern ligger vid 82,5 år.Jag blev arg och  gjorde anmälan om diskriminering till DO. Novus har visst tagit till sig kritiken ,vi får väl se……

Nu slutar jag för denna gång  det är redan för många ord…….

 

 

 

 

Gammalt Skräp ???

Av , , 6 kommentarer 30

Fy för den lede-att bli gammal.Man skickas in i järnåldern,silver i håret,guld i tänderna och bly i fötterna.Nåja,skämt åt-sido det kan vara jobbigt bli gammal.Det tycks gå en magisk gräns vid  70,människor omkring en lyssnar artigt, på det man säger och det man tycker,-men ingen bryr sig. Gammfolket är bara till besvär,tillför inte längre samhället något värdefullt,kostar bara pengar,med en blandning av skämt och allvar sa Hasse Alfredsson, för länge sedan  ,   ”Bunta ihop dom och slå ihjäl dom”Men riktigt så illa är det inte,men det är illa nog som det är.

Fattigpensionärer ! finns det verkligen sådana ? Om du bara visste,dom finns i tusental i vårt län,människor som skall leva på 6-7tusen kronor i månaden,som inte har råd att handla mer än det allra nödvändigaste,som inte kan unna sig en resa till nya IKEA i Umeå,om än bara för att se allt  man skulle ha lust köpa om det bara fanns pengar , men det finns inte.I den yttersta glesbygden sitter gamla människor,tittar på TV och undrar var alla pengar som politikerna strör omkring sig kommer ifrån. Invandringen får visst kosta vad som helst,Miljöpartiet,eller skall vi kalla dom Muslimska Partiet vill bygga järnväg för snabbtåg för 200 miljarder.Pensionärer skall  betala högre procentuell skatt än andra, medan miljöpartister vill åka snabbare från Stockholm till Göteborg,samtidigt som dom tycker alla skall åka kollektivtrafik,även  i glesbygden,var i helskotta finns den kollektivtrafik ??,och måste vi åka bil för att komma till affär eller vårdcentral då skall vi straffas med dyr bensinskatt  Många gamla i glesbygden sitter ensamma i sin bostad,  Ju   äldre man blir desto färre blir vännerna,skall man träffa dom får man åka till kyrkogården,det är där dom är,Men varken med mobil eller dator får jag kontakt och ensamheten blir allt mera påtaglig.Ekonomin är skral för många av glesbygdens    fattigpensionärer,moralen är hög,det tar våldsamt emot att fråga kommunen om hjälp eller  bidrag och av fattigpensionen vill man,av hänsyn till barnen,som bor långt   borta,spara en slant till begravningskostnaderna.   När det inte längre går att vara hemma då blir det ett äldreboende i ett rum där man måste äta ensam fast huset är fullt av många andra ensamma själar.  Det är inte värdigt ett svenskt samhälle att någon pensionär skall leva på mindre än 8000 utbetalda kronor i månaden,det är inte värdigt ett samhälle att pensionärer skall   straffbeskattas.Mer än två miljoner pensionärer har i alla fall rösträtten kvar          Det blir inte frågan om att rösta rött eller grönt,blått eller gult,det blir till att rösta RÄTT på det parti som vill avskaffa FATTIGPENSIONÄRER.

,

 

 

 

Jag är rädd

Av , , 5 kommentarer 18

Jag måste erkänna,jag är rädd Islamism.Dagligen möts jag i TV-rutan av hemska våldsdåd,ibland långt bort och ibland mycket nära.Jag förstår inte att Islam

kan föda så mycken ondska.Ena stunden sägs det att Islam är en religion fylld av kärlek till medmänniskor,

nästa stund hör man om IS och BO-KO Harams

hemska mördande,ibland så förskräckligt nära.Paris,Bryssel,Köpenhamn…….När jag planerar för nästa utlandsresa är jag rädd,kan jag åka dit jag skulle

önska ? kanske,kanske inte,var är risken minst för terrordåd ,är frågor jag ställer mig.Om min rädsla är islamofobi då är jag drabbad,jag måste få erkänna det

Jag behöver inte Islam och många av dess företeelser får mig att rysa och känna avsky.Ibland hör jag trevliga unga muslimer uttala sig positivt och varmt,genast

undrar jag,har jag helt fel,men nästa nyhetssändning gör mig upprört igen.Ibland enkla saker som ex. muslimer som INTE vill handhälsa på kvinnor i Sverige,

Under medeltiden hade vi korstågen som drog fram ”Låt döpa dig eller mista huvudet”skallade ropen”fruktansvärt”oförlåtligt,men det var hundratals år sedan,

nu lever vi dataåldern men ondskan frodas .

Jag får säkert på huvudet för dessa rader,det må vara hänt, men jag är, trots allt,absolut rädd för islamisk fanatisk terrorism