ADHD och bipolär sjukdom

Under arbetet med min självbiografiska bok ”Spring Kent, spring!” började jakten på kunskap för att om möjligt förstå mig själv och det som hänt under livet. De senaste åren har jag läst mängder med böcker och forskningsrapporter om ADHD, bipolär sjukdom, och tagit del av senaste rönen om vad som sker i hjärnan. Jag har genom åren träffat många människor med ADHD och bipolär sjukdom, och har otaliga gånger lyssnat på de som med dessa diagnoser fastnat i ett alkoholmissbruk. Tror mig veta vad jag talar om. När det gäller obehandlad bipolär sjukdom så riskerar hälften att utveckla ett missbruk och fastna i ett beroende. Liknande siffror finns för vuxna med ADHD.

masker

Medan ADHD är ett neurologiskt fenomen, en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som leder till svårigheter att koncentrera sig, att reglera nivån på aktiviteterna, och att hålla tillbaka sina impulser, så är Bipolär sjukdom en kronisk hjärnsjukdom där det svänger mellan mani/hypomani och djupa depressioner. Medan man fått allt finare verktyg att diagnostisera ADHD, så är bipolär sjukdom fortfarande underdiagnostiserad. Man räknar med att så många som 70 procent av de bipolära i början får en annan diagnos och att 35 procent är obehandlade i tio år. Det kan leda till många konsekvenser om man inte får rätt diagnos. Riktigt många konsekvenser. Det är jag ett levande bevis på, men så tog det 30 år att sätta rätt diagnos på mig.

bipolär

Det är vanligt att bipolär sjukdom och ADHD går armkrok, och ibland går symtomen i varandra. Det kan vara svårt att säga vad som är vad. Det är en av orsakerna till att det är svårt att diagnostisera BS. En annan orsak kan vara att ett missbruk ”ställer sig i vägen” för upptäckten av BS. Vi som bär på dessa tillstånd brukar ofta bli ojämna. Det är inte helt ovanligt att vi utåt sett är högpresterande och kreativa, att vi skaffar oss höga utbildningar, bra jobb – för att sedan leva ett dubbelliv där vi har svårt att klara de mest elementära vardagsuppgifterna. Jag har alltid haft svårt att städa min lägenhet, att öppna brev som innehåller räkningar och jag har dessutom varit rejält ”oteknisk”. Senast jag höll i en borrmaskin, för fyra år sedan, lyckades jag borra mig i armen. ”Detta är inte möjligt”, sa läkaren på akuten. ”Jo, det är fullt möjligt”, svarade jag.

Med min bok ”Spring Kent, spring!” hoppas jag sprida en del ljus över vad ADHD och BS är, och jag skriver även öppet och ärligt om vad konsekvenserna kan bli om man lever utan diagnoser. Ett helt liv. Jag har alltid känt mig annorlunda, nalta eljest, vilket gjort att jag ofta känt en skam. Skam, rädsla och ständig ångest gjorde att jag började kurera mig mig själv. Jag drack alkohol när jag försökte komma ner från de maniska topparna och upp ur de svarta hålen. Till slut blev jag alkoholist – vilket per definition är ytterligare en allvarlig hjärnsjukdom.

Nu har jag i sex år levt ett nyktert liv. Jag är bra medicinerad, vilket dämpar en del ADHD-symtom och håller min BS i schack. Men resan tillbaka var svår och många gånger var jag på väg att ge upp. Trodde ju i min enfald att bara jag slutade supa, skulle allt bli bra. Men det var då som helvetet började. Alla de känslor som jag under åren bedövat exploderade och forsade in över mig, på en och samma gång. Men jag gav aldrig upp. Jag hade ju överlevt och skulle därför fortsätta att leva.

kärleken

Nu har jag funnit kärleken och med den även hoppet. Jag finns i ett sammanhang och trots att jag även fortsättningsvis känner mig annorlunda, så lever jag i en flock som accepterar mig för den jag är. Nu är nästa steg att få komma ut i ”verkligheten” och berätta om BS, ADHD, missbruk – om hur man ska undvika att hamna i den nedåtgående spiralen. Den som tar våra liv. Har en del på G, men får återkomma med det.

För övrigt har jag varit trött de senaste dagarna. Orsaken torde vara att mitt blodsocker har legat på tok för högt. Har ju levt under hög stress de senaste veckorna och då pumpas kortisol ut i kroppen – som minskar insulinets effekter och då ökar blodsockret. Jag som har BS måste då vara observant eftersom förhöjda mängder av hormonet kortisol kan leda till en depression. Ibland är vi inte annat än kemiska fabriker.

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

 1. Katarina Jerrstedt

  Hej Kent
  Du har en så intressant blogg.
  Jag har en son som går igenom exakt det du har och gör. Han är 48 år och fick sin diagnos för bara ett år sedan. Han är nykter alkoholist sedan 6 år och när jag läser om de svårigheter du stött på sedan du blev nykter så ser jag att det är där min son är just nu. Det känns som han inte har förmåga eller vet hur han ska komma ur det svåra.
  Han har flera i sin omgivning som vill hjälpa honom.
  Har du något råd att ge mig som jag kan föra vidare?
  Det är så svårt att se sin son lida.
  Katarina

  • Kent Lundholm (inläggsförfattare)

   Hej!
   Roligt att min blogg kan vara till någon hjälp. Detta med dubbeldiagnoser är vanligare än man tror – där ett missbruk ligger som en skyddande plym över en eller flera psykiska åkommor. Klart är att man inte kan behandla missbruket för sig och den psykiska åkomman för sig. De måste behandlas samtidigt. Först då kan man nå fram till något som är bättre. Nyckeln till detta är att anhöriga sätter sig in de båda sjukdomarna – jo, även alkoholismen är en svår hjärnsjukdom. Men det som räddar våra liv är återhållsamhet vad gäller alkohol och droger. Jag kan rekommendera AA.

   Man blir bättre med åren, men inte som den man en gång varit. Dock är det ett bättre liv, än att vara full och manisk. För mig fungerade KBT-terapi mycket bra. Under åren hade jag byggt upp en massa rädslor, som jag fick hjälp besegra. Det är en ständig kamp. Tappa inte garden. Var modig. Var ödmjuk och ärlig.
   mvh
   Kent Lundholm

 2. ekergard

  Jag har haft två “internet bekanta”, som passade in på ovanstående. Två tjejer som båda hade missbruksproblem och som senare visade sig ha odiagnostiserad bipolär sjukdom (jag tror inte någon av dem nämnde adhd/add).

 3. Veronica

  Hej Kent!
  Jag heter Veronica och är 43 år.
  I somras fick jag mina diagnoser: svag autism, kraftig adhd och bipolär. Jag har precis påbörjat min bipilärutbildning som även ingår för anhöriga att försöka förstå sig på sjukdomen. Det är inte lätt att acceptera bipolär. Det är otroligt slitsamt att leva så här. Jag har super dåligt minne, rapid cycling. Och jag lever med så otroligt mycket känslor. Jag blev positivt överraskad av att höra andra på utbildningen som var som jag. Inte för att självaste berg o dalbanorna är roliga utan för att jag för första gången inte kände mig ensam. Det är inte lätt att leva så här. Kämpa och köra på i 190 för att ändra stunden bli helt dränerad, utan att ens känna varningsklockorna. Tack för din blogg

  • Kent Lundholm (inläggsförfattare)

   Det är rätt så vanligt att man får flera diagnoser på en och samma gång. Det finns ofta en samsjuklighet; diagnoser som går armkrok. Så i det fallet är du inte ensam. Det är också vanligt att känna ensamhet, och att man tror att vara annorlunda är något som är lika med att man är sämre än andra. Ur såna tankar växer skammen och den kan få en att tro att det är ens eget fel att man inte är som alla andra. Såna som vi ser världen ur ett annat perspektiv, våra hjärnor funkar inte alla andras. Det ska vi göra till vår fördel. Hitta ett språk (måla, dikta, skriv) som låter din kreativa förmåga väx fram – för det brukar vi vara duktiga på: Att vara kreativa. Berätta din Berättelse. Lär dig så mycket du kan om dina diagnoser. Träffa andra som har det som du. Lär av andra. Bli mindre mindre ensam. Psykiatrin bruka ordna halvårskurser i ADHD och bipolär sjukdom. Lärorikt. Livet blir lugnare när man medicineras mot sin B.S. Man slutar att kastas mellan mani och depressioner. Fallet från toppen av mani till djupet av en depression är både smärtsamt och farligt. Tack för att du läser min blogg. Var modig, då blir man mindre rädd. Mvh Kent

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.