Lenas

Fyrtiotalist – javisst!

Minns ni Nuder? Hur han kallade fyrtiotalisterna för ’Köttberg’ Det fick han äta upp…

Sen kom lilla Sabuni och vips hoppade en groda ur hennes mun. ’Fyrtiotalisterna, ja de är ju som en stor propp’.

Idag var det en yngling som sa till mig: ’Du är som en typisk fyrtiotalist. En jävla kärring!’

Jaha…det var ju inte särskilt snällt sagt.

Jag hade ju bara, helt riktigt, påpekat för den unge mannen att han ställt sig före Rutan och mig i kön på det där fiket på gågatan som man åker rulltrappa upp till. Vi går dit nån gång då och då för det är ett bra ställe.

Jag har funderat sen dess hur det kommer sig att ’Fyrtiolist’ har blivit ett skällsord som man kan använda hit och dit om man själv är ung och har framtiden för sig. Mitt hopp står till våra invandrade ungdomar, för det vet ju alla att de får lära sig med modersmjölken att respektera de äldre. Så hoppas jag det framväxande släktet anammar den seden så man i framtiden slipper att bli illa behandlad.

Fast det är klart att sånt tar tid och det är kanske en utopi. Förmodligen är det så vid det laget att både Rutan och jag och Nuder och Sabuni och kanske även den vedervärdige ynglingen har gått ur tiden för längesen.

Men visst kan man hoppas på en bättre värld.

2 kommentarer

  1. Armin

    Visserligen håller jag med om att seder som respekt till äldre är, något som en del ungdomar med invandrarbakgrund fått lära sig vid tidig ålder, men det finns andra saker som jag måste understryka då vi talar om dessa seder. En av dessa är något som kallas integritet. Om respekt för äldre är något ungdomar med invandrarbakgrund får lära sig vid tidig ålder finns det dock inget som beaktas mer än värdet av individens integritet. Du fick vid fiket se en del av detta. Problem som uppkom, som jag såg det, var att du stod tre till fyra meter ifrån siste man i kön, med ansiktet vänt mot alla godsaker. Personen som vräkte ur sig dessa glopord är inte bara en person med stor respekt till äldre, utan även en person uppvuxen i en svensk storstad. Problemet som uppkom anser jag därför vara hur normer skiljer mellan denna unga ?storstadspojk? och du, äldre kvinna bosatt i Umeå. Vi är i storstäderna vana vid ett högt tempo och ett exempel på detta är att, om man inte står bakom en person i kön, ja då står man faktiskt inte i kön.
    Att personen i fråga väljer att använda ordet fyrtiotalist som glopord är snarare att visa på skillnaden i normer som ni två förmodligen har. Detta visas tydligt då du tar för givet att denna person, med invandrarbakgrund, ska visa dig stor respekt bara för att du är äldre. Du måste förstå att då du vill visa din vän Rut att du minsann vet bäst, kränker du ?ynglingens? integritet, där integriteten står högre värderad än respekt till äldre. Påstå därför inte att endast du känner dig illa behandlad. Istället för självömkan bör du rannsaka ditt eget uppträdande vid kaféet, så kanske du förstår att du uppförde dig som en onödigt sur, äldre dam ? med dagens språkbruk, ?en typisk fyrtiotalist, en jävla käring?.
    Kanske hade du haft en mildare ton mot en person i den egen ålder och hårfärg?

  2. Lena

    Käre Armin!
    Nu har du gett mig material för minst ett tiotal bloggar till. Det blir alltså svårt att svara dig kort och koncist.

    Jag må ha ett märkligt sinne för humor, men jag tyckte faktiskt som jag sa, att det var komiskt att se tre käcka killar snabbt gena från rulltrappan till kassan, förbi kön som ju börjar vid brickorna tre till fyra meter bort.

    När sedan nr 3 säger: ”Tog ni några brickor?” så var skrattet inte långt borta…
    Jag la mig i: ”Nej, inga brickor och så ställer ni er före i kön.”

    Nu hör det kanske till saken att det inte syns så väl på mig, en gammal mormorsmor, att jag ler, för allt har liksom trillat neråt med åren. Det blir så, det kan inte hjälpas. Jag är inte sur, jag är en ganska glad skit för det mesta.

    Jag ”hotade” ju er alla tre med att ni skulle bli skrivna om i min Blogg och det blev ni ju.

    Nu handlade min blogg egentligen inte om tjafs vid kafékön, ej heller om kulturkrockar eller hårfärg. Den handlar om det faktum att ordet ”Fyrtiotalist” blivit ett allmänt skällsord.

    Detta förstår jag inte. Är det för att vi blivit gråhåriga? För att vi är så många? För att vi fortfarande vill ta plats i samhället? Eller är det för att vi, hemska tanke, uppfattas som ett stort ekonomiskt problem för att vi lever så länge, är så många och kommer att belasta samhället pga vård- och hjälpbehov?

    PS Inte kan du väl veta vilka storstäder i världen jag besökt och bott i under mitt långa liv? DS

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.