Om kvinnan hade mer muskler

skulle mannen inte ha en chans.

Internationella kvinnodagen igen. Jag har väl varit inne på det förut, att det är otroligt korkat att vi behöver en sån dag. Men som världen ser ut just nu så behöver vi en.
Men tänk om man skulle komma som besökare från yttre rymden och se vad vi håller på med. Där männen har skapat ett system som i grunden bygger på rädslan att förlora, jag vill inte använda orden herravälde och makt för jag tycker det låter så jäkla hårt, men sin position som nåt slags överhuvud. I varierande grad beroende på land. Här i Sverige har kvinnor lägre löner, färre ledande positioner och tar i högre utsträckning hand om mer arbete i hushållet.
Tänk om vi bara en gång för alla kunde konstatera att vi är olika, ser olika ut och att vi är bra på olika saker. Kvinnor har massor som de är bra på som vi missar för att männen är så jävla rädda för att bli av med sina chefspositioner.
Men alla män ska vara glada för en sak. Vår större fysiska styrka. För utan den hade vi inte haft en chans.  
Tänk om vi bara kunde konstatera att vi är människor, lika mycket värda och att vi tillsammans om vi utnyttjar våra olikheter och det vi är bra på istället för att hålla på att käbbla om idiotsaker i flera hundra år skulle kunna uträtta en otrolig massa bra.
Istället fjantar vi omkring och gör en jättesak av att pojken minsann ska få en rosa tröja och tjejen ska leka med bilar.
Jag ger mig den på att Gud är flintskallig. Det skulle då definitivt jag varit om jag sett hur mänskligheten beter sig.
Men tills vi har insett hur korkat vi faktiskt beter oss så behövs väl en Internationell kvinnodag.
Egentligen borde vi ha en Internationell mansdag också. Då varenda man på hela jorden skulle tvingas gå i utbildning en hel dag och lära sig hur otroligt idiotiskt vi tar hand om den resurs som mänskligheten är.

3 kommentarer

  1. Annika Svensson

    Jag håller till stora delar med. Maktbegär och rädsla är våra största fiender. Och tyvärr tror jag att män generellt sett har mer av båda dessa varor. Kanske är det biologiskt. Kanske kulturellt eller socialt. Självklart är variationerna stora inom könet och naturligtvis existerar detta även hos kvinnor.

    Men jag kan inte komma ifrån att det ändå fått störst påverkan på mänsklighetens utveckling just genom männen, som ur ett genusperspektiv har mer makt i världen och troligtvis också mer rädsla. Trots sin dominans. Det är kanske så att den ”överlägsne och mer priviligierade” har mer att förlora och därför också bär på större rädslor, medan den underställda lär sig att ta till vara det som ges och blir över…jag vet inte?

    Man kan tycka att vi idag skulle kunna lösa de flesta av världens problem utan att använda våld, eller annan form av maktutövning (kulturell, social, religiös, ekonomisk) Att vi alla skulle tjäna på att se bortom könet, bejaka var och ens gåvor fullt ut, utan att missbruka vare sig överlägsenhet i form av styrka eller annan makt, det är det nog ingen som bestrider.

    Frågan är – hur kommer vi dit? Några bra idéer?

    /Annika

  2. Lars-Göran Halvdansson

    Svar till Annika Svensson (2012-03-08 15:52)
    Om jag visste det så finge jag säkert nobelpris. Eller kanske inte för jag skulle hotat så många män på vägen. Men kanske det är en början att lyfta blicken från sandlådan vi ofta hamnar i där vi kastar sand och leksaker på varandra och vbörja fiundera på hur vi egentligen vill ha det här på jorden. Ett sätt är väl också att i (ännu) högre utsträckning synliggöra alla de otroligt kompetenta, driftiga och smarta kvinnor som finns.

  3. Birgitta Fischer

    Bra sagt. Tänk om alla män tänkte likadant som du, då kanske jorden skulle se annorlunda ut. Är det nån kvinna som startat ett krig?
    Lev väl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.