Utslagna talanger

 

Träffade en kvinna i går som hade en del porträtt upphängda på väggen som sjuttonåriga dottern gjort. Tecknade, otroligt snygga personporträtt. Att tjejen har talang var uppenbart.
Hon går också humanistisk linje fick jag veta. Matteämnena går liksom bort.
Och jag blir än en gång påmind om den i mitt tycke idiotiska likriktning vi har i skolan. Där alla ska läsa alla ämnen och där du måste vara godkänd i kärnämnena för att kunna söka vidare till gymnasiet.
Och där matte i många fall är ett utslagsämne.
Det är helt enkelt en jäkla skillnad på en naturvetarhjärna och en humanisthjärna.
Jag hade själv ett helvete med matten i skolan. Jag fick stödlektioner, våndades och stämplade mig själv som dum till stor del tack vare att jag inte fixade matten på ett bra sätt.
Och min fallenhet för att uttrycka mig i skrift och skapa historier åkte i samma papperskorg. Där låg den sen i 20 år.
Jag gick sen komvux när jag var nästan 40 utan att läsa ett enda matteämne. Och det har gått rätt bra för mig i livet ändå.
Jag säger inte att vi ska avskaffa matten för en del. Självklart ska alla lära sig grundläggande mattekunskaper. Men vi riskerar att slå ut en hel massa elever för att deras hjärna är mer åt det humanistiska hållet, eller åt det praktiska.
I den bästa av mina världar så har vi en mer individbaserad skola där det bästa i varje elev tas fram utifrån den personens nedärvda egenskaper och talanger. Där elever istället för att slås ut lyfts upp och där deras unika egenskaper tas om hand.
Och självklart ser vi också varenda elev som en värdefull människa som är värd kärlek och respekt bara för att den finns till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.