Filosofiska funderingar

 

        Om vi inte hade haft atmosfär hade du måst hålla dig fast i gräsmattan, sa jag åt Sofia när vi låg och solade på baksidan av huset i går.
Min alltid lika jordnära hustru svarade med ett synnerligen lakoniskt:
        Men sluta.
Men tankarna fortsatte. Det är sånt här brorsan brukar fundera på, tänkte jag och tog ett fast tag om gräsmattan. Vad som händer när flygplan kommer upp i luften. Varför de inte påverkas av att jorden snurrar?
        Egentligen om man hoppade en meter rätt upp i luften så borde man ju landa nånstans uppe bredvid dagis, sa jag och fick en trött blick av frugan.
Men hur är det egentligen? Hur kan det komma sig att jorden snurrar med en hastighet av 465,11 meter per sekund vid ekvatorn och det kan vara helt vindstilla? Ibland är det inte minsta vindpust. Till och med havsytan kan ligga spegelblank.
Varför säger det inte bara svoosch när flyglanen lyft från Umeå city airport och fem minuter senare så kan det dimpa ner i Thailand?
 
Jag antar att det hänger ihop med vår atmosfär men nån får gärna förklara.
 

3 kommentarer

  1. Anders

    Förstår vad du menar, men om man ska vara petig så blandar du nog ihop begreppen ”gravitation” och ”atmosfär”. Gravitation är det som håller oss kvar på jorden, atmosfär är det gashölje som omsluter jorden och gör att vi kan leva här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.