Magdalena Andersson, landshövding

Mycket mer än en skidfabrik

Tegsnässkidan_1Rätt många gånger har jag passerat företaget. Sett skyltarna. Men jag har inte varit inne på företaget Tegsnässkidan (www.tegsnas.se)  förrän nu. Och visst var det som företaget skriver på sin hemsida: ”mycket mer än en skidfabrik”.

Jag träffade Jimmy och Benny Nilsson och deras far Tomas Nilsson och fick berättelsen om företaget och en intressant visning av fabriken. Det handlar om ett företag med en tidsresa på 110 år! Fantastiskt i sig, att ha funnits så länge. Och ett företag som dessutom tillverkar samma produkt!

Det började med skidan och man fortsätter att tillverka den. Helt i björk. Skidor som passar bäst när man går på tur eller vid jakt. Hantverket vid tillverkningen är tydligt – det är hela 52 olika moment innan det blivit en skida som håller Tegsnässtandard.

Men skidan är, trots att man är stolt över den och att den är en viktig del av företagets historia, ändå en mindre del av företagets verksamhet.Nu har man breddat sig och arbetar med mycket annat också – emballage, strö av olika slag och dessutom Tegsnäshus, modulbyggda hus. Och det material man använder sig av i allt man gör, är förstås trä. Förnybart material. Kunderna finns mest i Sverige, men 25% av det man tillverkar går på export – t o m så långt som till Mellanöstern. (dock inte skidor, utgår jag från J).

Framtidstro och optimism. Det bar jag med mig efter besöket och det känns väldigt roligt. Både för företaget som så, men också för bygden. För självklart har företaget stor betydelse förTegsnäset och Granö, inte minst med tanke på viktiga arbetstillfällen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.