Magdalena Andersson, landshövding

HMK i Vilhelmina

VilhelminaLokI lördags hade länet besök av Hans Majestät Konungen, HMK. Han besökte Vilhelmina med anledning av att det är 100 år sedan Inlandsbanan invigdes i Vilhelmina. Extra roligt att detta jubileum tidsmässigt sammanföll med firandet av Wilhelmina Winter Weekend, det borgade för att det skulle vara liv och rörelse i kommunen!

Och det var det! Det kan jag intyga, som var med hela dagen. Jubiléet till ära, kom ett ånglok som i vanliga fall finns i Storuman, det körde en tur från Vilhelmina Norra till Vilhelmina C, och kungen fick vara med i själva loket på färden. Jag tror han också fick hedersuppgiften att skyffla kol, men jag törs inte svära på det :).

Kungen höll ett tal på torget inför ett par tusen vilhelminabor. Han berörde – förstås – järnvägen och dess betydelse, men dessutom vikten av att kunna bo och verka också i inlandet och fjällvärlden. Just därför ville han, när han var i Vilhelmina, också besöka företag av några olika slag.

Företagsbesök

Vi besökte tre olika företag.  

Stalon är ett företag som ligger i byn Stalon, vid Malgomaj. I mitten av vildmarken, som de själva beskriver det.

HMK fick här besöka ett högteknologiskt industriföretag på en plats där man nog inte förväntar sig det. Ägarna Daniel och Maria Axelssons satte, när de tillträdde, ett mål om att utveckla en egen produkt och det har de sannerligen gjort. Nu tillämpar de ljuddämpare till jakt och har faktiskt lyckats med konststycket att vara Europaledande med sina produkter.

Martin Bergmans Fisk i Vilhelmina visade en annan form av företagande. Rökeri av både fisk och kött, delikatessbutik och restaurang har vuxit fram hos en driven visionär och entreprenör. Nio SM-guld i mathantverk och några silver kan han visa upp. Ett samarbete med Inlandsbanan har dessutom gjort att tåget stannar vid Bergmans Fisk.

Ett tredje företagsbesök gjordes hos Risfjells SameslöjdKungen fick en grundlig genomgång av det samiska hantverket och de samlingar paret har. Han var mycket intresserad och kunde berätta att han själv har en del föremål, dock inte i den omfattningen.

Sammanfattningen av dagen var bara positiv. Tre intressanta och mycket olika företagsbesök, som alla medverkar och bidrar till att det fortsätter att vara möjligt att bo och verka i Vilhelmina med omnejd. Högteknologisk industri, mathantverk av högsta klass och så det samiska hantverket. I bra kombination med firandet av Inlandsbanan och därmed tydliggörande om vikten av bra kommunikationer. 

Stalon     Bergman     Risfjell

Företagsbesök på Stalon, Martin Bergmans Fisk och Risfjells Sameslöjd.

 

En kommentar

 1. Magnus Johansson

  Hej och tack för denna dag Magdalena.
  E
  Roligt att du tyckre om dagen. Även roligt tycker jag att då visa upp lite andra ben som Vilhelmina vilar på än de traditionella som tex turism. Det visar sig tycker jag att har du en bra produkt och nischar dig så blir lokaliseringen mindre vikrig.
  Trevligt även att göra sig bekant med dig.
  Ska även posta din habdske.
  Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.