Monica Wahlström, Vännäs

Pärlsocker, farinsocker, sirap

Förr var det skillnader i det mesta när man åkte utomlands. Glassarna var annorlunda, det fanns annorlunda inhemska klädaffärer och det var mycket spännande att lotsa sig fram i livsmedelsaffärerna.

Numera är det stor likriktning.

Sverige har fört ut H&M till världen, och Spanien har bidragit med Zara. Alla äter Magnum & Calippo, och Knorr, Findus och Arla är standard lite överallt. IKEA är ett begrepp och alla hem i hela världen börjar vara fyllda med Billy och kompani.

För sju år sen när jag flyttade till Katalonien var det komplicerat att få tag i:
-pärlsocker
-farinsocker
-sirap
-bakplåtspapper
-kakao
-bakmargarin
-färsk jäst, och även torrjäst
-dill
-keso
-crème fraiche

Nu finns bakplåtspapper överallt, och kakao på de flesta affärer. Bakmargarin kommer jag nog inte att använda så ofta, det blir så mycket bättre med äkta smör har jag ju upptäckt. Dill finns överallt och en ny livsmedelsaffärer här har till och med keso, samt färsk jäst, medan torrjäst vanligtvis finns överallt. Mjölkproduktsjätten Danone har en kvark som fungerar precis lika bra som crème fraiche om inte bättre (iallafall i kalla såser och i bakning). Det är nog bara pärlsocker, farinsocker och sirap som inte jag får tag i lätt (triss i sockerprodukter, säger det nåt???).

Jag har en känsla av att jag kommer ha svårare att hitta diverse produkter som numera blivit vanliga inslag i vardagslivet när jag återigen är hänvisad till Ica och Konsums utbud.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.