Monica Wahlström, Vännäs

Hej och puss på kinden.

Här i Katalonien så ger man kindpussar när man hälsar på varann. Man pussar två gånger i kindhöjd halvt i luften varje gång man träffar vänner, eller av vänner blir presenterad för nya vänner eller deras vänner. Kvinnor pussar alla, medan män dock inte pussar andra män, om de inte är släkt eller mycket nära vänner (eller homosexuella – en hetero kindpussar sina homosexuella manliga vänner, och homosexuella män pussar varandra).

Detta är ganska enkelt. I jobbet pussas man inte, dock. Fast, vissa regler finns… Träffar man en arbetskamrat plötsligt och på ett oväntat ställe utanför jobbet, pussas man troligtvis.

Men, sen finns det lite mer finesser. Jag har observerat att min man till exempel oftast bara ger sin mamma EN puss, istället för två. Jag har testat, och det funkar. Min hypotes är, att är man riktigt nära kan en puss vara uttryck för just denna mer familjära närheten.

I Sverige tar vi i hand när vi träffar nya vänner, och ger en kram när vi träffar riktigt gamla nära vänner eller familjemedlemmar efter en tid utan att ha setts. Såna man står nära och träffar ofta varken tar man i hand eller kramar. Detta är förstås inte helt enkelt att klura ut, eller att bedöma. När är man så pass nära att man ger en kram när man inte har setts på några månader? Och hur lång tid ska ha förflutit för att man ska ge en kram när man ses?

Min mans tolkning av detta har lett till att han kramar mer än en svensk. Jag vill ju inte gärna lämna honom där kramandes ensam, så jag kramas också när han gör det. Med följden att jag ger en kram till fler än jag annars skulle ha gjort, för att vara solidarisk med honom. Berikande kulturutbyte…?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.