Monica Wahlström, Vännäs

Sveriges nationaldag

Har varit på lunch med den svenska kvinnorganisationen SWEA här i Barcelona. Ambassadören från Madrid var med. Några tal hölls, några personer uppmärksammades speciellt, vi sjöng nationalsången, och jag och en annan tjej som snart flyttar från Barcelona sjöng ’Ut i vår hage’.

I Katalonien firas inte nationaldagen så särskilt speciellt. Vissa hänger ut den katalanska flaggan, men de som gör det gör även i princip en markering om att de önskar att Katalonien vore självständigt från Spanien. Vad gäller Spanien som stat har de egentligen ingen riktigt nationaldag, den 12 oktober är ’spanskhetens dag’, men, att hissa en spansk flagga innebär i princip att man hyser en förkärlek för högerextrema ideer. Kort sagt – flaggan är minsann inget man tar fram till ett födelsedagskalas.

Själv gillar jag förstås vår svenska flagga. Alldeles strax ska jag vidare på svenskt nationaldagsfirande, där också den svenska damkören i Barcelona ska sjunga, vilket blir mitt sista deltagande i den kören….

Men nu – STORT GRATTIS PAPPA, och STORT GRATTIS SVÄRMOR! Vi har två anledningar att fira den 6 juni eftersom vår familjs samlade äldre generation fyller år just idag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.