Monica Wahlström, Vännäs

Dagens katalanska lunch

PrivatDet gröna keramikfatet: Anna Björkholm (bilder på vissa grejer hon gör: http://www.krylla.com/alnorte/anna.html – text på spanska, men, fint är det ju!)

Eftersom jag är tämligen modeomedveten, så får jag hitta på ett alternativ till ’dagens outfit’ som käcka, unga, hippa modebloggare brukar lägga upp varje dag. Så länge jag är kvar här i Barcelona kan jag ju försöka bidra med lite matkultur.

Idag har vi; jag och min man, till lunch ätit:

Förrätt – Jätteräkor, (tillagade råa, kommer att sakna det i Sverige!!!) – al ajillo, alltså, i med en svätt olivolja i en panna, i med lite vitök, i med lättsaltade jätteräkor. Heter LANGOSTINO på spanska, ett ord som inte alls har med räka att göra, utan är en släkting av enklare börd än den snobbigare släktingen räkan (=gamba).

Varmrätt – Grillad vaktel med rostad paprika (guatlla a la plantxa amb pebrots escalibats – för ev katalanskspråkig publik…).

Vi har en fantastiskt bra stekpanna som påminner om en stekhäll, stor, helt plan och som ska hettas upp rejält för att på ett nyttigt och naturligt sätt steka i väldigt lite, knappt någon olja alls. Det enda jag kan komma på för att förklara detta på svenska blir ’grillad’, men alltså på stekhäll.

Dryck – tja, vi är ju inne i ’snart-flyttar-vi’ -eran, så ett glas riktigt kall, torr cava. Denna från vår goda vän Montses familjevingård. Mmm….. (kom ihåg, mousserande viner ska serveras mellan 3-5 grader, vilket är rejält kallt!)

2 kommentarer

  1. Monica

    Ja, cavan är ett sorgligt kapitel… Nu har jag inte kollat på systembolaget.se, men förra året FANNS ingen brut nature att köpa ens. Vi är annars inte benägna att släpa massa tunga vinflaskor på flyget! Cava från små producenter finns inte alls. Torres makt på systembolaget är STOR… Trist!

    Jag hoppas nån vinkännare ska lära känna riktigt torr, kall cava från en familjegård, och haussa drycken. Det är väl enda sättet att få svenskar att börja dricka det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.