Monica Wahlström, Vännäs

Glad Katalansk midsommar (Feliç Sant Joan!)

I Katalonien är midsommar en mycket stor och viktig helg. Men, här firas den alltid på ’rätt’ dag. I Sverige är ju midsommarafton alltid en fredag, allt för att det inte ska bli så många helgdagar. I Katalonien är midsommarafton alltid dagen före Johannes döparens födelsedag (=Sant Joan).

Här är det på midsommarafton man har som tradition att tända eldar och smälla smällare. Man äter ett speciellt bakverk – ’Coca de Sant Joan’ och dricker CAVA (katalansk-tillverkad ’champange’- oftast lite torrare än originalet). En mycket stor familjehögtid när många åker ut till sommarlägenheter, ofta vid havet.

Vi ska vara hemma, fira med familjen och tonåringen har bjudit in tre kompisar som sover över. Jag har gjort en ’coca’ – se bilden ovan (semmeldeg med ett extra ägg, sen vaniljkräm, nâgra konfiterade körsbär samt lite mandelmassa över).

Tack Josefin för idén om att enkelt göra vaniljkräm! (har hittat recept i Vår Kokbok, men Josefin som slängde ihop kräm till jordgubbstårtorna vid det svenska midsommarfirandet är min vaniljkrämsinspiratör!)

Och jag packar. Sverige och Vännäs nästa, nu är det bara ett par skälvande dagar kvar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.