Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

Slut på is?

På Vännäs kommuns hemsida finns just nu en rubrik angående rötmånaden, samt en serie tips på hur man ska undvika att mat förfars under denna period. Rötmånaden sägs inträffa när det är varmt och dessutom högre luftfuktighet än vanligt.

Jag har bott under sju år i Barcelona. Där är det mycket vanligt att luftfuktigheten ligger över 75%, ofta över 90%. Och ’varmt’ betyder över 30 grader, ihop med den höga luftfuktigheten.

Ändå talas aldrig om någon rötmånad… Dessutom är man inte lika hysterisk på att stoppa in mat i kylen som här. (visserligen tillagas inte mat så ofta med grädde och smör där, men, visst är svenskar snabba som attan på att stoppa in även exempelvis en köttstek i kylen också? Något man inte är lika stressade över i Katalonien…) (inte är det särskilt vanligt med magsjukor heller….)

Häromdagen läste jag en mycket intressant notis. Det var beträffande just rötmånaden och dess infallande. Det stod lite i förbigående om att kanske var det så att rötmånaden inföll precis när isen som man hade i skafferierna innan kylaggregatens tid brukade vara definitivt slut eller, gissar jag, bortsmält. Och att det var en anledning till att bakterierna började härja just i juli någon gång.

Jag tyckte det lät som en intressant tolkning!

5 kommentarer

 1. Erik i Vilanova (Katalonien)

  Monica,

  Tack för att du hittat en anledning till den svenska hysterin. Min mamma i Halmstad är nästan rädd för att handla frysvaror på sommaren eftersom de kan tina upp under de tre minuter det tar henne att köra hem.

  …och här nere i värmen handlar jag precis som vanligt, lägger maten i en stekhet bil och sitter sedan i bilkö på vägen hem.

 2. Karlavagnen

  Jo svenskarna borde nästan få bo utomlands ett tag så att man fick lite nyans på saker och ting. Säger jag, som gärna vill norröver och är less på 40 gradig hetta.

 3. Monica W

  Ja! Jag småler mest när svenskarna ojjar sig och stressar fram till kylskåpet. När det är 50% luftfuktighet och 18-20 plusgrader….

 4. Jenny E

  Intressant förklaring! Men jag vill bara påminna er utlandssvenskar och hemvändare att nu är ju inte ”svenskarna” en och samma person.

  Alla svenskar ojar sig inte över ”rötmånaden.” Själv har jag aldrig ens reflekterat över dess så kallade existens… ;o)

  Däremot är det svårare att måla möbler och hus när det är fuktigt ute. Och det gäller ju såväl sverige som andra, varmare länder…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.