Monica Wahlström, Vännäs

Kärlek viktigast för katalansk barista

Leandre, en god vän till maken äger Dole Café (www.dolecafe.com) i Barcelona. Det är en liten bar/café som lyckats bygga upp ett fast och troget klientel, och som är omnämnd i många Barcelonaguider för sin goda stämning, sina goda smörgåsar och den utmärkta servicen.

Leandre ställer sig själv vid kaffeapparaten vid 7-tiden varje morgon, och står där och gör kaffe fram tills 11-snåret, när han överlåter detta till Pepe, som jobbat med honom i många år.

När en god vän från Sverige var på besök frågade hon Leandre lite om hur det är att vara barista. ’-Bar….vad?’ undrade Leandre. Jag förklarade att i Sverige kallas den som gör kaffe med en riktig kaffemaskin barista, de åker på Baristatävlingar och man kan till och med köpa Barista-mjölk på ICA för att bli en bra hemma-barista.

Leandre berättade då att han tar en kaffeböna, och bryter den mellan naglarna på morgonen. Beroende på vilket ljud det blir, så maler han kaffet på ena eller andra viset. (Barcelona har en luftfuktighet som varierar mellan 75-99% ganska hög med andra ord).

Sen visar det sig att förutom kvaliteten på kaffebönorna (han köper från ett litet, lokalt rosteri), så är det den sociala biten som är viktigast enligt honom.

Att göra kaffet precis som kunden önskar; rätt mängd mjölk, rätt temperatur, rätt typ av kopp. Att minnas precis hur varje person vill ha sitt kaffe, och göra detta till stamkunderna när de släntrar in på morgonen.

När min kompis går förbi på Dole en dag så ska Leandre göra kaffe till oss. Han säger till min vän: "säg inget, jag ska testa och göra det kaffe jag tror du gillar" (han frågade dock om hon ville ha det hett eller mindre hett, men inget mer). Sen gör han första kaffet i ett glas istället för i en kopp sedan vi kom in i baren. Dagen innan hade min kompis berättat för mig att hon, som är keramiker, föredrar att dricka kaffe ur glas. Men det hade inte Leandre hört!

Imponerande, och det var verkligen, verkligen gott, un café hecho con cariño=
kaffe gjort med kärlek, som man skulle säga på spanska (eller eg, gjort med ömhet, men det låter ännu konstigare på svenska…). Och utan barista-mjölk 🙂

Ps – Själv dricker inte Leandre kaffe alls.

2 kommentarer

  1. Monica W

    precis! Du kanske ska komma ut till kusten nâgon dag över jul? du ska ju vara kvar, eller hur? Vi är där dâ med!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.