Monica Wahlström, Vännäs

Enligt allmänt önskemål…julfirande i Barcelona

Vi köar för att sonen ska lämna sin önskelista till De tre vise männens sändebud

Ja, nu har det gått ett bra tag sedan julen. Men, den är ju delvis lite senare i Spanien. Det är på trettondagen som barnen får sina julklappar.

Det är de tre vise männen (els reis mags/los reyes magos) som delar ut julklapparna. (Man säger de tre kungarna, därav mycket ’kungliga’ inslag i detta!) De kommer på trettondagsafton; även i Sverige finns trettondagsafton utmärkt i almanackorna och trettondagen (den 6 januari) är helgdag.

Några dagar i förväg kämpar de flesta barn med sina önskelistor, eller ’brev till de vise männen’. Firandet är välorganiserat, och flera dagar i förväg kommer ett ’kungligt sändebud’, alltså en representant eller om man så vill, en slags brevbärare. Denna Patje /Paje är väldigt tjusigt klädd, då han ju har plats vid de tre vise männens ’hov’ i orienten. Speciella troner sätts upp här och var, och barn kan gå och lämna sina brev för direkt vidarebefordarn till de tre vise männen.

Önskelistorna görs omsorgsfullt och i samråd med föräldrarna. Det gäller att tänka till, önska saker som är vettiga och bra, tänka på andra barn (man kan därmed inte be om för mycket, då blir det kanske inte till alla!) I princip får barnen det som står i brevet, det är kanske därför föräldrarna är entusiastiskt med i barnens brevskrivande 🙂

Jag minns 17-åringens första listor som jag såg. Hon var oftast väldigt försiktig av sig, önskade några saker och sen tyckte hon det var bättre om någon som inte hade så mycket fick grejer istället för henne. Hon önskade också något mer ’eteriskt’, som fred på jorden. Tyvärr fick hon aldrig den önskan uppfylld….

I år gick vi med sonen till ett gammalt skepp och lämnade hans brev. Han hade önskat sig en bil och ett flygplan. Det var ett väldigt tjusigt sändebud som tog emot sonens brev till de tre vise männen. Bilden är från detta viktiga ögonblick, vi fick köa en stund, men det fanns mycket att se på på den gamla ’fregatten’ eller vilken slags båt det nu var!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.