Monica Wahlström, Vännäs

Folkpartiets svar till SKTF angående Vännäs kommuns välfärd

SKTF i Vännäs har gått ut till alla partier med ett antal frågor angående välfärden i vår kommun som är viktiga för medlemmarna.

Det kanske kan vara fler vännäsbor som har funderingar runt välfärdsfrågor med inriktning på arbetslivet – så, håll till godo! Här är Folkpartiets svar:

  • Var står våra politiker när det gäller välfärden i Vännäs?

Folkpartiet är ett socialliberalt parti där frågor om välfärd, vård och omsorg har en självklar och viktig plats. För oss står människan i centrum. Vi betonar respekt för den enskilda individen och hennes rätt att bestämma själv över sitt liv och sina livsval.

Vi värnar om de sämst ställda som alltid ska försäkras en god chans till ett fullvärdigt liv. Alla människor ska få god vård i rimlig tid. Den som är äldre, eller har en funktionsnedsättning, måste få mer makt över sin egen vardag. Folkpartiet i Vännäs anser att vi har en god vård och omsorg i Vännäs. Vi tror dock att den enskilde skulle gynnas av att öppna för valfrihet och ett sätt är att kunna välja få välja hemtjänstutförare och utförare av andra tjänster inom socialtjänstens verksamhet.

Beträffande personer med funktionshinder så är det en fråga som ständigt är levande och aktuell för Folkpartiet. Vad gäller skola och omsorg tror vi också att en ökad möjlighet till inflytande gynnar föräldrar och barn. Skolan ska präglas av ett positivt kunskapstänkande där man ska tro på barnen och ungdomarna, och ge alla en chans.

  • Ska företag som gör jobb på entreprenad få göra det utan att ha klara regler i kollektivavtal?

Uppgifter/uppdrag som ligger inom kommunens ansvar är alltid kommunens ansvarsområde oavsett om tjänsten utförs av entreprenad, eller intraprenad. Arbetslagstiftning och parternas överenskommelse – dvs kollektivavtal ska enligt Folkpartiets i Vännäs förmenande gälla för entreprenader såväl det avser företag eller kommunen själv som utförare.

  • Vad ser ni på att myndighetsutövning ska utföras av entreprenad?

Se ovanstående svar, de uppdrag som åligger kommunen ska kommunen se till att ta ansvar för, dessutom kan myndighetsutövning mot enskild enligt lagstiftningen inte utföras inom ramen för entreprenad. Där lagstiftningen har öppnat upp för att kommunen får sluta avtal med entreprenörer för att utföra uppgifter inom till exempel socialtjänsten anser Folkpartiet att detta ska göras möjligt även i Vännäs kommun. Detta kan bidra till att berika arbetsmarknaden i Vännäs, och vi tror att det kan leda till stimulans även inom befintlig verksamhet.

YTTERLIGARE frågor kommer i senare blogginlägg, för att det inte ska bli så långt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.