Monica Wahlström, Vännäs

Varför har du engagerat dig politiskt?

Måndagens långa Kommunfullmäktige har självfallet gett upphov till många diskussioner. Det säger sig självt att det finns många olika infallsvinklar och det finns olika åsikter. Jag tror alla som träffat och pratat med mig – särskilt i politiska sammanhang – vet att jag är intresserad av debatt. Jag tycker om att vända och vrida på argument. Det är det som för det politiska samtalet framåt!

Vid ett tillfälle under efterdyningar angående fullmäktigemötet, och på sociala medier, fick jag reaktionen: "Men lyssna till dig själv. Varför har du engagerat dig politiskt?"

Jag blev sårad, och tog åt mig väldigt personligt. Det var sen timme, och som sagt, inte ett samtal öga mot öga. Jag förvånades själv över hur starkt jag reagerade. 

Kanske beror det på att jag så ofta själv ställer mig frågan. Varför har jag engagerat mig politiskt? Varför lägger jag ned tiden? Vad ger det? Kanske berodde det på att jag tog det som ett personlig påhopp, av en person jag starkt respekterar. Det tog på mitt själva engagemang, inte någon åsikt eller ideologisk ståndpunkt.

Det händer då och då att jag är på väg att kasta in handduken, hoppa av, avsäga mig alla uppdrag.

Men, jag återkommer till det faktum som faktiskt fick mig att engagera mig politiskt – det är på kommunal nivå det beslutas om väldigt mycket som påverkar vår livsmiljö. Skolan, äldreomsorgen, hur ofta vägarna ska plogas, var det ska byggas. De som sitter i beslutande organ – som jag skrev tidigare, är ofta äldre och oftast män. Jag är en av ganska få kvinnor. När jag engagerade mig var jag under 40. Nu är jag en av få under 50. Jag tror att jag representerar ganska många vännäsbor. 

Att man har olika åsikter är helt naturligt och något man måste hantera om man tagit på sig politiska uppdrag. Att behöva försvara själva engagemanget däremot, på grund av sina åsikter, det kände jag sent måndagskväll, efter 12 timmar i tjänst för Vännäs kommunpolitik att jag inte fixade. Det ska inte dras några växlar på detta. Men, jag tror på att vrida och vända på andras åsikter, debattera, diskutera. Men, vi måste hjälpas åt att värnas om engagemanget!

 

Tillägg: detta skrevs i okristligt tidig morgontimma. Under dagen har jag kontaktat personen jag ovan refererar till. Denne vet att jag skriver ett inlägg, och vi avser ta en kaffe vid något tillfälle framöver. No hard feelings! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.