Monica Wahlström, Vännäs

Folkomröstning i Vännäs

Jag är för folkomröstningar. Folkpartiet är generellt sett för folkomröstningar. För det specifika folkinitiativ som skett i Vännäs var partiet däremot rejält splittrat. Vi enades om att yrka på att ha en folkomröstning, UNDER FÖRUTSÄTTNING att folkomröstningen sker vid allmänna val. Detta av två skäl:

1. För att minska kostnaderna. Det känns knepigt att lägga en halv miljon extra för en folkomröstning som läggs i februari vilket allt tyder på är majoritetens intention, när det vid ett allmänt val blir försumbara extrakostnader.

2. Vid ett allmänt val är förutsättningarna MYCKET STORA för ett högt valdeltagande. Detta är oerhört viktigt vid en folkomröstning, annars blir det oerhört knepigt att ta ställning till resultatet.

Jag yrkade därmed på att ha en folkomröstning under denna förutsättning. Detta debatterades ganska länge. Men när vi gick mot beslut aviserade KF-ordförande att det inte var möjligt att fatta ett beslut som inbegrep något angående förutsättningar för folkomröstningen. Det skulle bara vara ja eller nej, och inget angående när och hur.

Detta ledde till att jag backade, och inte kunde ställa mig bakom en folkomröstning till en hög kostnad och där det blir mycket svårt att mobilisera 70-80 procent av väljarkåren, vilket är fallet i september 2014. Nu skulle alla detaljer angående formerna bestämmas senare, och då är det enkel majoritet som gäller, dvs, S med V som styr hur utfallet blir; när, hur frågan ser ut etc. Jag ställde innan mitt ställningstagande en fråga till S angående deras syn på att låta folkomröstning ske i samband med riksdags- och kommunalvalet, och det svar jag fick gjorde mig helt övertygad om att de inte önskar folkomröstning i samband med allmänt val.

Vår andra fullmäktigeledamot, med stark principiell förankring valde att rösta för folkomröstningen. Man kan tycka vad man vill om det, men det speglar vårt parti ganska väl. Vi vågar och tillåter olika åsikter. Denna fråga var också av en typ där ett parti kan vara splittrat. Kanske speglar denna tvehågsenhet stora delar av Vännäs också, vem vet…

bild

6 kommentarer

 1. Monica Höök

  Du saknar all trovärdighet när du säger att du är för folkomröstningar, det har du visat med all tydlighet idag. Om majoriteten i ett senare läge tycker sig ha en halv miljon att lägga på detta är det deras problem. Vi måste väl utgå från att de är ansvarstagande med våra skattepengar?

  • Monica Wahlström (inläggsförfattare)

   Tyvärr är jag väldigt övertygad om att denna halva miljon hade spenderats, och sedan skulle vi i minoritet länge få höra att vi var ansvarslösa! Jag har röstat i överensstämmelse med min övertygelse. En folkomröstning i februari (som faktiskt J.Söderling förra måndagen var mycket tydlig med att tidsplanen var, och vilket ganska säkert bekräftades igår) tror jag inte på, då det skulle bli dyrt, och mycket svårt att mobilisera vännäsborna. Skolnedläggningsbeslutet hade ju just fattats! Jag står för mitt ställningstagande! Trovärdig eller ej, men jag känner att jag varit tydlig, och ärlig!

 2. Karl-Gustav Sjöström

  Redan på det förra kommunfullmäktigesammanträdet gavs en tydlig information om att först sedan beslut fattats OM att folkomröstning skulle hålla skulle frågan om när, var och hur beredas och sedan tas upp till beslut igen.

  Ditt villkorade förslag till ett ja för folkomröstning förvånade mig därför storligen.

  • Monica Wahlström (inläggsförfattare)

   Du hörde ju också, att det förslaget föreföll vara okej under en lång stund. När inte ordförande i samband med mitt anförande och yrkande hade någon invändning, så trodde jag att han skulle låta KF rösta i enlighet med vårt förslag! Och så fortsatte ju debatten ända till slutet innan omröstning…

 3. Peter

  Hej Monica!

  Skulle vara intressant att höra vad du tycker dom Flytande Demokrati. Ett parti som heter Aktiv Demokrati har tagit fram en modell som är en blandning av representativ demokrati och direkt demokrati: Man röstar själv i de sakfrågor man vill eller delegerar sin röst till en delegat i resterande.

  Mer information finns här: Aktiv Demokrati.

  Skulle vara kul med återkoppling från någon som befinner sig i maktens korridorer, så att säga. 🙂

  MVH
  Peter

  • Monica Wahlström (inläggsförfattare)

   Hej! Detta får jag titta på, fundera över, och återkomma till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.