Monica Wahlström, Vännäs

Känner du till en av Vännäs stora kulturpersonligheter?

Pär Hansson. Känner du till honom? Är du i min ålder – förmodligen. Han gick ett år över mig i skolan. Visst håller man hyfsad koll på de i Vännäs som är året över eller året under. I mitt fall hade vi också bitvis gemensamma bekantskapskretsar.

Men, oavsett om du minns Pär från skoltiden, vet du vad han gör idag? Vet du att han är känd? Vet du att han är en viktig kulturpersonlighet? En poet, som publiceras och är omskriven?

Det var ett mycket fint reportage om Pär i VK nyligen. Läst det! Ett citat från VK:

”Poetkollegan förkunnade (i en essä) att han var såväl rädd som fascinerad av denna människa (Pär Hansson), som till sin uppenbarelse såg ut som en senig fängelsekund, men samtidigt kunde utfärda känslomässiga avbrott i sina poesiuppläsningar – ”för att själva språket känts övermäktigt”.

När jag läste denna essä förstod jag att Hansson blivit en ”minor classic” i modern svensk litteratur. I dag är han en av få poeter som får sina böcker stulna från bibliotek. Ruckel är till och med så eftertraktad att den tryckts upp i piratutgåvor.”

Ruckel är en diktsamling från 1998 (Norstedts förlag). Enligt Minabibliotek.se ska det finnas tre exemplar på biblioteken i Vännäs/Vännäsby, så du kan låna den. Hans senaste diktsamling heter ”Vi plockar bär i civilisationen” och utgavs 2012. Den finns i ett exemplar på Bibblan i Vännäs, eller att köpa på diverse e-bokhandlar.

Pär HFoto: Markus Liam Karlsson, HD

En kommentar

  1. Pingback: Mer konst knutet till Vännäs | Monica Wahlström, Vännäs

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.