Monica Wahlström, Vännäs

Recept på Crema Catalana

 

Det finns några katalanska matgrejer som blivit kända. En är allioli. En annan crema catalana.

crema_catalana

 

Här kommer min svärmors recept på ovanstående:

8 dl mjölk kokas upp. I mjölken lägger du ett par bitar citronskal (den gula delen). Sedan låter du mjölken stå och dra en stund, med citronskalet.

ca 5 msk socker tillsätts

4 äggulor rörs ut i lite av mjölken (vid sidan om)

3,5 msk maizena blandas ut i lite av mjölken (vid sidan om)

Sätt mjölk-sockerblandningen i vattenbad.

Sila i äggulorna (genom sil)

Rör hela tiden, och akta så det inte kokar upp

Blanda i maizena

Rör tills krämen tjocknat-

Häll upp i portionsformar.

När krämen sedan svalnat i sin portionsform, är det det med att ”bränna av sockret”, för att få den äkta ”crema cremada”. Man strör lite socker över varje portion, men gör det just innan den ska brännas av.

599575_10150965614906864_989589292_n

Jag har fått en väldigt bra elektrisk brännare av min svärmor, som funkar klockrent. Man kan prova gasbrännare som säljs numer också. Annars kanske man kan sätta ugnen på allra varmaste grill, och sätta in formarna högt nästan mot värmen, och vakta noga. Vet ej hur det funkar.

 

Sätt på socker just innan ni bränner av, annars om det blir ”blött” är det inte så enkelt att bränna sockret.

Har man gasspis kan man annars skaffa klassikern som svärmor använder:

2107-P_l

Det blir mycket godare med den brända skorpan, den är en del av själva grejen med Crema Catalana.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.