Monica Wahlström, Vännäs

Folkpartiet – för att värna vår välfärd!

Nyligen hörde jag en forskare uttala sig angående i vilken utsträckning politiken kan påverka hur jobb skapas. Effekten av politiska incitament på jobb har enligt denna professor i ekonomisk historia alltid varit liten.

”Alla seriösa bedömare delar uppfattningen att vad politkerna kan göra är en relativt liten del i ett litet land som Sverige som är så pass konkurrensutsatt och så pass öppet. Det mesta skapas av krafter utifrån.”

För att försöka sig på att konkretisera vad som politiken kan påverka säger han vidare:

”Av 8 procents arbetslöshet som vi nu har, så kanske politiska åtgärder i viss mån kan påverka 1-2 procent av arbetslösheten. Resten är det externa orsaker till.”

Detta är anledningen att jag är engagerad i Folkpartiet, och anledningen till att jag är socialliberal. Jag vill värna vår välfärd. Jag vill försäkra att vi i Svierge ska kunna upprätthålla god skola, god omsorg, och bra sjukvård. För att göra detta måste vi se till att fungera i den globala värld vi är så starkt beroende av. Vi behöver utökat EU-samarbete. Vi behöver stimulera arbetsmarknad och näringsliv, för jobben måste komma från ”verkligheten”. Vi kan inte ”skapa” jobb – det leder inte framåt.

6 kommentarer

 1. Erik

  Det finns nog ingen forskare som anser att politiker i Sverige kan skapa jobb mer än på marginalen. Dock tror vänsterpolitiker detta inte minst Socialdemokraterna. För att arbetslösheten ska bli lägre krävs att regnet upphör i Europa. Att Ryssland slutar tjafsa om sitt imperium och att EU kan ta fram ett bra frihandelsavtal med USA. När det gäller att skapa jobb konstaterar jag att jobbskatteavdraget gett behövlig stimulans för arbetsmarknaden inte minst för detaljhandeln. Denna stimulans har gjort att Sverige klarat sig bra i lågkonjunkturen. Och dessa effekter tar ny fart enligt senaste statistiken.
  Och jag hoppas att Alliansen kan bilda Regering efter den 14 september för att ta politiken till nästa nivå när det gäller arbetsmarknaden i Sverige. Vänsterns förslag är gamla förslag. I princip en renässans för den ökända AMS-politiken. Den politik som under 80-talet gav oss stagflation.

 2. Karl-Gustav Sjöström

  ”Skitsnack” är ett ord som jag vanligtvis inte vill använda. Men nog är väl detta det ändå? Det skulle alltså vara bara vänstern, inklusive Socialdemokraterna som tror att poltiker kan skapa jobb ”mer än på mariginalen”! Samtidigt som du håller på alliansregeringen tar du därmed avstånd från jobblinjen, som väl både skulle skapa jobb och få fler i arbete. Det ena förutsätter det andra.

  • Monica Wahlström (inläggsförfattare)

   Njaej, Kalle, det epitet du inleder med tror jag hamnar tillbaka till dig själv! 🙂

   Detta är alltså ord av professorn i ekonomisk histora, Lars Magnusson, som forskat just på hur sambandet mellan politik och jobb sett ut. Enligt honom finns i forskarvärlden stor enighet till och med kring att inte ens det keynesianska flaggskeppet att underbudgetera och satsa på infrastruktur vid kriser ska ge sådana effekter. Angående ”new deal” efter -30-tals krisen så ska egentligen inte de politiska incitamenten ha haft någon större betydelse, det var upprustningen inför andra världskriget som fick fart på ekonomin.

   Den ”jobblinje” som alliansen främjar, handlar ju just om verkliga jobb, och inte arbetsmarknadsåtgärdsbaserade insatser.

   Det är precis vad jag förespråkar i mitt inlägg. Jobben ”fixas” inte av politiker. Vi måste ha en sådan politik så att jobben ”fixar sig själva”. Det är grejen!

   • Karl-Gustav Sjöström

    Sorry, Monica, men min kommentar gällde ”Eriks” inlägg och inte ditt, men den blir förmodligen inte mindre skitsnack för det i dina ögon gissar jag. Vad jobblinjen handlar om kan ju diskuteras mot bakgrund av den massarbetslöshet som vi har i dag.

 3. Pingback: Ett brev till SD:aren Roland | Monica Wahlström, Vännäs

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.