Naturbilder .. Storvindeln, sjön där Vindelälvens vatten vilar sig.

 

Vindelälvens vatten får ta det lugnt när det kommer ner till Storvindeln, en 36 meter djup och 40 km lång sjö som omgärdas av berg på båda sidor. Den mest iögonfallande är Jibbmokken på södra sidan. Den är 7 km lång och ca 150 m hög, det beror på var man räknar ifrån. Säkraste måttet är väl om man räknar ifrån Storvindelns yta och till högsta punkten på Jibbmokken. Då är det enligt lantmäteriets mätpunkter 220 m.

Om man skulle vandra uppe på kanten skulle vägen bli mycket längre än 7 km. Det finns många sprickor som man måste runda och vara försiktig så att man hade fast mark under fötterna. Vissa sprickor är säkert övervuxna med rötter och mossa

.Mitt uppe på berget finns en liten koja som förut använts vid fiske i tjärnen där. Några generationer bakåt i tiden bodde en man som kallades för Karl Bern och hans hustru Anna-Lovisa på södra sidan vid älven. Förutom jordbruk så arbetade Karl Bern med kolmilor. När han skulle upp på berget för att fiska eller i annat ärende så ville han ha en genväg upp på berget för det är långt att gå runt.

Men det finns inget ställe där man kan ta sig upp, så därför gjorde han stegar för att ta sig upp. Det finns fortfarande kvar en synlig stege som är gjord på senare tid. Stegen är ca 5 – 6 meter, men är nu rutten och ej användbar. Att gå under branten är inte att rekommendera för det kan när som helst ramla ner stora stenblock. Vi som bor i närheten hör dem falla då och då.

I mitten på bilden kan man se stegen, det ser inte särskilt lättsamt ut att ta sig upp där.

 

Norra sidan av Storvindeln ser mindre brutal ut, det finns många fina byar efter norra sidan, här Övre Svarttjärn. Bergen på norra sidan är högre än Jibbmokken. Hällnäsberget ligger på 639 m.ö.h.

 

Nedre Svarttjärn med Svarthällan i bakgrunden,

Stenen längst ut till vänster kallas Milsten, därifrån till Skansnäsudden är det en mil. Ett viktigt märke när Storvindeln användes som farled, både sommar och vinter. Vägen från Sorsele till Gillesnuole blev klar 1939, fram till dess trafikerades älven med turbåt från Sorsele till Gillesnuole . Två dagar i veckan kom turbåten Älvkungen med post, byggmaterial, folk och förnödenheter. Skall berätta om Älvkungen i annat inlägg.

Storvindeln mot söder. Bergen på norra sidan heter Hällnäsbergen och Kyrkberget, Sörberget längst tillhöger.

Den fina byn Storsjö med Hällnäsbergen i bakgrunden

Gården i Sörberg vid södra stranden. Här bodde den duktiga  Ers Sofia som blev änka tidigt men klarade av att fostra upp en stor barnaskara. Bland annat körde hon och hämtade varor s.k. forskjutsar till Bastuträsk (nuvarande Gunnarn) med egen häst.

 

Hällnäsudden. Här bodde en annan legendar Nils Hällgren med sin familj. Han var en driftig man för sin tid.

Det finns så mycket mer att berätta om och omkring Storvindeln från Gillesnuole till Bräskafors vid Forsnäs, det får bli en annan gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.