Naturbilder .. Älvkungen

Den nya Älvkungen  i startposition vid bryggan i Sorsele.

Den gamla Älvkungen tjänstgjorde som turbåt mellan åren 1921 och 1938. Båten byggdes  på Hässjebacken i Örnäs av Karl August Eriksson och Johan Karlsson. Det fanns ingen väg mellan Sorsele och Gillesnuole så turbåten var den enda fasta förbindelsen för resande. Älvkungen fraktade post, folk och förnödenheter. 1924 blev vägen mellan Gillesnuole och Ammarnäs klar. Johan Karlsson blev ägare och skeppare år 1922. Hans son Lennart Karlsson som också så småningom blev skeppare, har skrivit en mycket intressant bok om Älvkungen som heter Älvkungen. Där finns alla berättelser som inte får rum här.

Älvkungen gick från Sorsele till Örnäsudden och sen vidare genom Bräskaforsen och fortsatte till bryggan vid Grannäs. Sedan gick rutten förbi Karlsgård, Månäs, Skansnäs, Hällnäs, Brännbacken, Hemfjäll för att nå slutdestinationen i Gillesnuole.  Boende i byarna där inte bryggor fanns fick ro ut till Älvkungen om de hade något ärende. I Lennarts bok står det att de sålde smör och hallon som Älvkungen sedan fraktade till Sorseles uppköpare.

Från Svarttjärn skulle en kvinna ro ut till turbåten i något ärende, har det berättats för mig. När hon kommit en bit ut upptäckte hon att grisen kom simmande efter. Den var väldigt trogen sin matmor och följde henne vart hon gick. Ja det var bara för henne att vända tillbaka med ogjort ärende, för hur långt kan en gris simma?

Här passerar den nya Älvkungen Häggås där det förr fanns många bofasta. Numera finns bara fritidshus där. I Häggås bodde den kände fotografen Robert Lundgren med familj. Husen på bilden tillhör en annan familj. Lundgrens bodde en bit längre västerut.

Här har Älvkungen passerat Hemfjäll och Peruken och kommer uppefter Smalån. Bilderna är från juli 2017.

 

Den nya båten Älvkungen blev klar år 2004 och drivs sedan 2009 av föreningen Älvkungens vänner som sedan dess gjort sporadiska turer på beställning. Jag har försökt nå dem för att höra om de har planerat någon trafik i år, men jag har inte lyckats.

Här går de mot Gillesnuolebryggan som var deras mål efter en resa på dryga 5 mil,

 

Älvkungen har lagt till vid bryggan i Gillesnuole, en bit nedanför kyrkplatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.