Naturbilder .. lite mera Storvindeln

 

Lerudden ligger en bit nedströms Hemfjäll och hör till nuvarande by Övre Svarttjärn, rakt nedanför den före detta skolan i Svarttjärn.

På den här bilden ser vi Lerudden, där Sjul Jonson och hans hustru Lovisa bodde i det röda huset. Lovisa är omskriven som en varmhjärtad kvinna som alltid tog emot sina gäster med öppen famn och bjöd frikostigt på vad som fanns. Åtminstone när pastor Levin hade vägarna förbi. Levin var pastor i Örnäs där Missionsförsamlingen från Göteborg hade ordnat med ett ålderdomshem för behövande. Där hade deras skyddslingar det väldigt bra vad jag kan förstå, de kallade dom för skyddslingar och bara det vittnar om att de blev väl omhändertagna. Jag skall berätta om det hemmet senare.

 

Sjul och Lovisa Jonsson i dörröppningen på sitt hus med sin familj. Alla som står hör till deras familj pojken i hatten är Lars Primus, hans bror bredvid är Vilhelm och deras systrar bredvid mor Lovisa är först Kristina och sen Sara. De sittande är gäster

Fotograf okänd.

Sjul var född 1849 och dog 1933, Lovisa 1846 – 1899. De gifte sig 1872. Fakta taget ur Thea Hällebergs bok nr. 2  Deras förste son var Jonas Öhman som jag skrivit om tidigare. Barn nr 2 och 3 dog i tidig ålder innan de fyllde 1 år. Barn nr. 4 var Kristina som blev vuxen och gifte sig med Johan Lindblom. De bodde i Lerudden. barn nr. 5 Sara blev också vuxen men tyvärr sjuklig.

Lars Primus som står på bron med hatten på blev bara 16 år, han dog i tuberculos. Johan Sigfrid blev 4 år. Anders Vilhelm den andra pojken på bron dog av en olycka under skidåkning då en skidspets ristade upp magen.Han var då 9 år.

Sjul var farbror till Robert Lundgren, så var alltså de två profilerna Robert och Jonas Öhman kusiner.

 

Det har berättats att Sjul och Lars Jonssons far Jonas Larsson var en duktig sångare som sjöng när han var ute och rodde. Det var väl fin akustik mellan bergen. Jag har hoppats på att någon av hans senare ättlingar i nutid skulle föra traditionen vidare. Det skulle vara högtidligt att få höra någon sjunga en fin psalm på Storvindeln någon tidig söndagsmorgon. Morgon mellan fjällen.

 

Den här bilden är tagen vid Nedre Svarttjärns strand. Peruken med byn Hemfjäll tll höger och Häggås till vänster

 

Den här fina sandviken finns nedanför Karl Berns udden. Sanden är så vit och småkornig, hur har den hamnat där. Andra stränder här är ju så steniga. På andra sidan syns bland annat berget där Brudslöjan finns och Svarthällan.

 

Utsikt från Nedre Svarttjärn

 

Så här kan det också se ut på Storvindeln ibland, då vill man inte vara på södra sidan. Det kan blåsa häftigt här ibland.

 

Stormen Mats vred sönder den här tallen som blev hängande på en annan tall. Det dundrade och skakade i huset.

 

Granen på udden gick av på mitten och tre granar vid vägen gick av ovanför roten.

 

Men för det mesta är det lugnt och fint att bo vid vatten.. Här är en strandäng med Älggräs Midsommarblommor och en stjälk av Skräppa.

 

Janka kollar om det finns någon fisk

 

Återkommer med mera en annan gång…..

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.