Naturbilder .. Vindelälven kommer till Kraddsele

Vindelälven närmar sig Kraddsele by, vid Bäckmo rinner två bäckar ut i älven Hällbergbäcken och Kvarnbäcken. När vi följer älven vidare passerar vi Stor-Jårboive 590 m.ö.h. och Lill-Jårboive och då är vi inne i Kraddsele by. Älven gör här en U-sväng i sydlig riktning och rundar den större delen av bebyggelsen innan Blekselforsen börjar.

På den gamla tiden som förmodligen varken var godare eller ondare än nu, fanns en färja som forslade folk och varor över älven lite mer uppströms än där nuvarande bro är. Vägen mellan Gillesnuole och Ammarnäs sägs ha blivit klar 1923, så jag förmodar att färjan kom i bruk då.

Sven Forsvall från Ammarnäs körde linjetrafiken mellan Ammarnäs och Gillesnuole med sin fina bil. Här använde han färjan i Kraddsele.

Bilden är en kopia av en papperskopia. Fotograf Robert Lundgren / Västerbottens museum.

 

 

Bild tagen vid bygget av den första Kraddselebron som började byggas 1939 och blev klar 1940.  12 till 15 man arbetade med bron. 2000 säckar cement, 50 ton armeringsjärn gick åt. Bron blev 60 m lång och kostnaden var 60000 kr

Tack till Bo och Birgit Yngvesson Kraddsele som hjälpt mig få fram uppgifterna. Foto i privat ägo.

 

Här har bygget fortskridit till fram på vintern. Är det någon som begriper hur de klarade ett sånt bygge med den utrustning de då hade. Vägen från Sorsele var klar 1939 så materialet kunde då forslas med lastbil men vägarna var väl bara precis framkomliga antar jag,

 

Min far Edmund längst till vänster, arbetade med bron han var då 21 år. Här bjuds han på knäck av Henry Forsvall som också ingick i arbetslaget.

Foto i privat ägo.

 

Jag tror vi stannar en stund i Kraddseles gamla tid och låter den sjunka in lite innan vi följer Vindelälven vidare.

 

Under båtarnas tid var det älven som var farleden…när bilen kom blev älven hindret.

 

Så här fin blev den gamla Kraddselebron när den var ny. Den var klar 1940. Det måste ha varit fantastiskt att få en så fin modern bro och att slippa ta färjan.

Foto i privat ägo.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.