Naturbilder .. Bär och björnspår

Bild på Lill-Aigert i Ammarnäsfjällen

 

Årets hjortron är fortfarande inte mogna…jag kollade igår och då hittade jag inget moget hjortron, men tillgången verkar bli ganska god där det varit lite fuktigare. Ute på myren är det för torrt. man får söka efter kanterna.

 

Så här ser det ut när björnen har varit på hjortronmyren, avbitna blad och hjortron ligger kvar.

 

För några år sedan hade vi en liten björn som gick och åt hjortron på nätterna vid tjärnen. Men 2019 fanns ingen björn i närheten och i år torde det väl inte vara någon chans att få se en björn. Det finns nog inga kvar, till glädje för alla björnrädda.

 

Här hade det varit på plats att sätta in en fin bild av björn, men någon sån har jag inte. Det här kortet är från 2002 när jag såg en liten björn efter Ahavägen vid Blattnicksele. Antingen så var det min gamla kamera eller spänningen som gjorde att bilderna inte fick skärpa. Men jag har i alla fall sett björn två gånger.

Björnen gick in i skogen och kom fram igen på en mindre väg som vi ser på nästa bild.

Det var en liten fjolårsbjörn som var på friarstråt. Den brydde sig inte alls om att det var människor i närheten.

Den här gången hade vi otur. Björnen hade kommit simmande över Vindelälven en bit nedströms Gillesnuolekyrkan. Den hade stått på vägkanten en stund, vattnet hade runnit ur pälsen. Sen hade den gått över vägen och in i skogen. Solen lyste på vägen så spåren borde ha avdunstat ganska fort. Det kunde inte ha varit många minuter sedan den gick över.

Jag googlade på Björntolta för att se om namnet kom sig av att björnen åt den växten och det gjorde den. Jag hittade en mycket bra inspelning som Sr Sommarmorgon gjort. De intervjuade Mikael Winka från Ammarnäs om björntoltan. Han hade intressanta saker att berätta om hur man kunde se om det var björn, älg eller ren som betat av toltan. Den lär också vara ätlig för människan. Gå in och lyssna på inspelningen om ni  har den möjligheten.

Blommande Björntoltasallad

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.