Naturbilder .. Vindelälvens blommor och Kung Karls spira.

Kung Karls spira…Västerbottens landskapsblomma.

 

Lite märkligt känns det att den dök upp framför min lins just idag när jag börjar skriva på min berättelse om Övre Sandsele. Jag läste nämligen i Ola Nordebos blogg om Kung Karls spira att den är betydligt vanligare i Lappland än vad den är i Västerbotten. Min berättelse om Vindelälvens vatten kommer i det inlägget om älven att handla om Övre Sandsele.

Dit kom nämligen min förfader att flytta från landskapet Västerbotten till landskapet Lappland. Kanske hade han med sig frön av den blomman under sina” Flatvattuskor” när han gick uppöver Vindelälven från Degerfors (Vindeln) till Övre Sandsele ganska precis 100 år innan det bestämdes att Sverige skulle ha landskapsblommor.

 

Vid Storvindelns stränder blommar Älggräs och Mjölkört. Det myckna regnandet har gjort gott åt blommorna

Min förfader Per Mattsson rodde förstås uppöver Storvindeln den dag då han for upp för att kolla de marker han ville insyna. Enligt mina efterforskningar så borde det ha varit år 1805. Det är det mest rimliga året om jag ser till de dokument som finns tillgängliga. Varför pratar jag bara om min förfader och inte om min förmoder? Därför att hon då var avliden. Hon dog 1802 i Degerfors i en halsinfektion.

 

På de här ängarna vid Svarttjärn fanns det nog inte så mycket blommor. Här fanns nog bara skog på den tiden. Per var nämligen den första nybyggaren i dessa trakter. Åtminstone fanns inget som var insynat. Men här i Svarttjärn kom två av hans barnbarnsbarn Ulrika och Anna att bosätta sig. De gifte sig med två bröder Fredriksson.Nästan precis där jag stod när jag tog kortet fanns Ulrika och Jonas hus. Stället hette då Brännback.

 

Vid den här tjärnen betade Ulrikas kor.

 

Här under berget Svarthälla finns byn Svarttjärn. Här har vegetationen kanske inte ändrats lika mycket. Möjligen har barrskogen blivit rikligare och går högre upp om man jämför med gamla foton från trakten. Båskobäcken rinner väl på samma vis som den gjort i århundraden. Idag brusade den efter det myckna regnandet i några dagar. Ibland sipprar det bara lite vatten över klipporna.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.