Naturbilder .. Pehr Mattsson kommer till Övre Sandsele.

Pehr Mattsson var den förste i vår släkt som kom till dessa trakter. Hans dotter Magdalena och hennes man Nils Johansson var de första i släkten som bosatte sig i Ammarnäs.

 

Min farfars-farmorsfar Pehr Mattsson insynade ett hemman här år 18??.Han bodde då i Degerfors ( Vindeln) med sin familj. År 1810 är de inskrivna som boende i Ånäset Juktan.

Lantmäteriets Historiska kartor, Generalstabens tryckt 1896.

 

Hit till Övre Sandsele kom Pehr Mattsson med familj 1820. Husförhörslängder visar att de bodde här då och i Juktan 1819.

Pehrs hustru Anna Katarina  Mårtensdotter var mor till Katarina Charlotta Pehrsdotter som blev förmoder till Övre Sandselesläkten. Pehr och Anna gifte sig i Degerfors kyrka i januari 1804. Modern till Pehrs tidigare barn dog 1802 i Innerträsk Degerfors.

 

Mannen i den här familjen Anders Nilsson är barn barn till Pehr Mattsson. Anders och Brita -Greta Nilsson med barn ( inom skynket). De bodde i Ammarnäs. Bilden är tagen 1871 av Lotten von Düben.

Foto i privat ägo.

Anders Nilssons mor Magdalenas syskon kom hit till Övre Sandsele med sin far och hans nya fru Anna 1820. Magdalena arbetade i Kattisavan sedan 1816. Hon gifte sig 1823 med Nils Johansson i Grundfors Stensele. Sedan flyttade de till Övre Sandsele och bodde här till 1826. Då flyttade de till Ammarnäs. Anders Nilsson blev född i Ammarnäs år 1827.

Den som blev kvar i Övre Sandsele var den yngsta dottern Katarina Charlotta Pehrsdotter. Hon gifte sig med Karl Jonas Jonsson. Deras son Johan Karlsson  och hans fru Sara Magdalena Nilsdotter fortsatte brukandet av jorden i Övre Sandsele.  Deras söner Nils-Fredrik och Karl-Johan Johansson fortsatte brukandet  och deras barnbarn bor ännu kvar i Övre Sandsele.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.