Naturbilder .. Pansborg

 

Byggnaden Pansborg på Backen i Sorsele byggdes under åren 1902 – 1904  till jägmästare Viktor Gaunitz och hans familj. Två stenhuggare kom till Sorsele för att hugga sten till huset. byggare var Josef Alenius och Karl Höglander. Troligtvis också Frans Hjukström skriver Kurt Ågren i sin bok ” Sorsele Från kåtaplats till stationssamhälle”.

” När jägmästare Gaunitz stolt visade upp byggnaden för en av de gamla slagfärdiga Verstermarkarna i Bockträsk sa denne. ” He var stort e´bo för se lit´n en sparv”.

 

”Viktor Gaunitz var Östgöte och kom till Sorsele 1901 från Åsele. Sönerna Bertil och Sven Gaunitz har båda gett ut ett flertal böcker och skrifter som till stor del handlar om Sorsele” skriver Kurt Ågren.

 

Vad söta frun hette har jag föga förvånande inte hittat en enda bokstav om. Jag har i min ägo en ungdomsbok som heter ” Nybyggarna i Svarttjärn”, den är skriven av en C B Gaunitz tryckt år 1945. Det handlar om en familj som bor i Svarttjärn men namnen är påhittade som mycket annat i boken. Vissa avsnitt är mer intressanta som till exempel ” Färden till kyrkhelgen i Sorsele”. Där har författaren hållit sig till verkligheten i större utsträckning så att man kan känna igen namn och platser.

Sorsele kyrka. I närheten av kyrkan och prästbostället fanns kyrkstugor som folket från byarna övernattade i när de var dit på kyrkhelg. Tyvärr så är de alla rivna. K-märkningen var inte uppfunnen då.

 

Bild från Svarttjärn

 

 

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.