Naturbilder .. Ulrika och Anna besöker kyrkhelg i Ammarnäs

Bilden ovan är tagen vid Järnforsen mellan Djupfors och Ammarnäs. Kyrkfolk på väg till Ammarnäs. Fotograf Robert Lundgren / Västerbottens museum

 

Deras resväg till kyrkhelgen i Ammarnäs var ca 4,5 mil, bilden nedan är tagen 1913 . Vägen till Ammarnäs blev klar tio år senare så det var att ta sig fram till fots och med roddbåtar där det var möjligt. Jag undrar om lilla Edla gick hela vägen själv hon var 6 och ett halvt år då. Familjerna var ju tvungna att bära med sig finkläder och skaffning efter vägen. Det var mycket folk som skulle upp till Vårböndagen och Höstböndagen som var de två helgerna när de hade kyrkoplikt. Det måste ha varit problem med att få båtarna att räcka till. De fick nog ro många varv fram och tillbaka.

 

Från vänster Astrid Karlsson dotter till Anna, Hedda dotter till Selma och Anders – Olof, Klara Larsson Gillesnuole, sittande med hatt lärarinnan i Svarttjärn Frida Björk, Sittande i mitten Ulrika med sin dotter Edla nedanför, bredvid sitter Anna och till höger om Anna finns Linda Johansson Sörberg. Längst bak från vänster står Ulrikas söner Alfred och Algot sen kommer pastor Levin. Bredvid Ulrika till höger står Selma och Anders-Olof Grundström. Han var bror till Anna och Ulrika.

Foto Robert Lundgren / Västerbottens museum

 

Anders Olof och Selma Grundströms hus i Ammarnäs. Det finns fortfarande väl bevarat i samma skick. Selma och Anders – Olof förlorade sex barn, 4 barn under samma år i difteri och två barn dessförinnan. Deras dotter Hedda föddes 1895 när den värsta sjukdomstiden var över. Uppgifterna hämtade ur boken ”Berättelser om Ammarnäskvinnor från 1800 – talet där finns den gripande historien om Selmas liv.

 

Boken finns bland annat på Kvinnohistoriskt museum i Umeå. Den finns också att låna på Sorsele och Ammarnäs bibliotek.

 

Jag återkommer med mera från Svarttjärn.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.